به گزارش مفتاح هریسه نوعی غذای پخته شده از بلغور گندم یا جو میباشد که با گوشت قورمه شده در ادویه تهیه میشود. هریسه همان حلیم میباشد که در شهرهای جنوبی ایران پخت میشود. حلیم در ایران – کشورهای عربی اطراف خیلج فارس- آذربایجان- ترکیه – ارمنستان – هند- پاکستان و بنگلادش از محبوبیت زیادی برخوردار است.
هریس از فعل عربی هرس گرفته شده و به معنی کوبیده است. حلیم در مناطق و کشورهای مختلف نام متفاوتی دارد – نامهایی همچون حلیم – هریسا- هریسه- کشک – اریزا و البته نامهای متفاوت همراه با دستور تهیه های متفاوت همراه است.
بر طبق ویکی پدیا اولین یا قدیمی ترین طرز تهیه هریسه مربوط به قرن دهم میلادی میشود.
در شهرهای جنوبی ایران این غذا هریسه نامیده میشه. و دستور تهیه ی پیش رو یک هریسه یا حلیم جنوبی است.
هریسه یا حلیم به آرامی پخته میشود و زمان زیادی لازم دارد تا گوشت موجود در آن کاملن نرم و لطیف شود. هریسه و حلیم در ماه مبارک رمضان و برای افطاری سرو میشود و در ماههای عادی معمولن در آخر هفتهها و برای صبحانه از طرفداران زیادی برخوردار هست. ستاره ی این غذای خوشمزه گندم یا جوک ( بلغور) میباشد. بلغور منافع زیادی برای بدن داشته و از چربی کمی برخوردار هست ولی حاوی فیبر و پروتئین بالایی است و برای کاهش وزن مناسب است. بلغور حاوی ویتامین ب است و برای بهبود دستگاه گوارش نیز فوقالعاده مفید است.
گوشت استفاده شده در هریسه و حلیم گوشت قرمز گوسفندی – گوساله و گاهی مرغ و بوقلمون نیز می باشد.
هریسه یا حلیم زمان سرو با پودر دارچین و شکر مزه دار می گردد.
مواد لازم
-
250 گرم گوشت گوسفندی
-
1 پیمانه بلغور گندم خیس خورده از شب قبل
-
7 پیمانه آب یا بیشتر
-
1 ق غ پودر دارچین
-
2 ق غ شکر که میتواند کمتر یا بیشتر شود
-
1/2 ق چ زردچوبه
-
2 ق غ دانه ی کنجد سفید یا سیاه
-
کره
-
روغن مایع
-
کمی نمک
مراحل
-
روغن را در قابلمه ریخته و گوشت را به صورت درسته داخل روغن قرار دهید و بگذارید هر دو طرف گوشت قهوه ای رنگ شود.
-
-
-
در این مرحله زردچوبه و یک ق غ از دارچین را به گوشت اضافه کرده و برای دو دقیقه گوشت را با ادویه ها سرخ کنید تا طعم و عِطر ادویه ها به خورد گوشت در حال سرخ شدن برود.
-
-
حالا آب را روی گوشت ریخته و بگذارید به جوش آید.
-
-
آب بلغور خیسانده شده را دور ریخته و بلغور را همراه با کمی نمک – و مقداری از کنجد و تمام شکر روانه ی قابلمه کنید. حرارت را کم کرده و بگذارید تا کاملن گوشت و بلغور پخته شده و آب آن کم شود و به غلظت برسد
-
-
-
-
-
در گذشته و به صورت سنتی با گوشت کوب حلیم یا هریسه آماده شده را می کوبیدند تا گوشت و بلغور با هم کوبیده و له میشدند وبه صورت پوره در میآمد ولی امروزه میتوانید از غذاساز یا میکسر برقی هم استفاده کنید.
-
-
-
زمان سرو هریسه یا حلیم روی آن مقداری پودر دارچین – شکر و کره و دانه ی کنجد ریخته و نوش جان کنید.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
مواد لازم
-
مواد لازم
-
مواد لازم