کامران ندری، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به عملکرد عبدالناصر همتی نامزد سیزدهمین دوره ریاست جمهوری گفت: نرخ ارز به میزان ورودی آن بستگی دارد و از آنجایی که صادرات نفت ایران کاهش یافت، نرخ ارز در مسیر رشد قرار گرفت اما آقای همتی در زمانی که می‌توانست مقابل درخواست دولت برای چاپ پول بایستد کوتاه آمد.

کامران ندری، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گفت و گو با راهبرد معاصر پیرامون کارنامه اقتصادی عبدالناصر همتی اظهار داشت: رییس کل بانک مرکزی، رییس شورای پول و اعتبار و همچنین سیاست گذار اصلی نظام پولی و ارزی کشور است. از تعیین نرخ سود بین بانکی تا مواردی از این قبیل در اختیار رییس کل بانک مرکزی است و اینکه گفته می‌شود من در مشکلات به وجود آمده نقشی نداشتم درست نیست.


وی به پرسشی مبنی بر اینکه شعار استقلال بانک مرکزی تا چه حد امکان تحقق دارد پاسخ داد: آقای همتی در مناظرات انتخاباتی اعلام کردند از استقلال بانک مرکزی حمایت می‌کنند اما پرسش اینجاست چرا به درخواست هایی که از سوی دولت به بانک مرکزی طی سالهایی که وی در سمت بانک مرکزی قرار داشت جامه عمل پوشانده شد. اگر طبق قانون عمل شده در نتیجه در کارنامه رییس کل بانک مرکزی قرار می‌گیرد و اگر قصد نداشت که چنین موضوعی اتفاق نیفتد باید از سمت خود کناره گیری می‌کرد.


عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) تصریح کرد: در زمینه بحران ارزی بانک مرکزی خیلی مقصر نیست و زمانی که این بانک تحریم می‌شود، کشورهای دیگر پول های کشور را بلوکه کرده و باز نمی‌گردانند اما در زمینه سیاست پولی داخلی، مسائل ارتباطی به خارج از کشور ندارد. سالهاست شعار جدایی نفت از بودجه داده می‌شود و درست در زمانی به کشور ضربه خورد که بیشترین وابستگی بودجه به نفت وجود داشت.


به گفته وی، حتی در سال‌های جنگ تحمیلی نفت ایران در بازارهای جهانی با قیمت پایین‌تر فروش می‌رفت اما در زمان تحریم وضعیت همانند قبل نبود بلکه شرایط به گونه‌ای تعریف شد که ایران به منابع خود در کشورهای دیگر دسترسی نداشته باشد.


ندری با بیان اینکه مشکل اقتصاد ایران از دو بخش دولتی بودن و وابستگی زیاد به نفت رنج می‌برد توضیح داد: دولت سیزدهم قطعا باید در این مسیر گام بردارد و اگر قصد توسعه کشور را داریم باید شرایط آن را بپذیریم و زیرساخت آن را فراهم کنیم.


این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه استقلال بانکی طی چهار سال عملی نمی‌شود گفت: طی سال‌های 97 به بعد که تحریم های امریکا بازگشت در روزهایی بانک مرکزی مجبور به چاپ پول شد که حقوق برخی بازنشستگان و کارمندان پرداخت نشده بود و در این شرایط باید گفت که بانک مرکزی مستقل است و پول چاپ نمی‌کند؟ مشخص است سیاست هایی که طی 8 سال گذشته به کار گرفته شده باعث بروز چنین مشکلاتی شده است. زمانی که صحبت از استقلال بانک مرکزی می‌شود شرایط دولت و سازمان برنامه و بودجه باید به گونه ای باشد که درآمد کافی برای هزینه ها وجود داشته باشد اما در اقتصاد ایران که در برخی موضوعات بزرگ تصمیمات هیجانی گرفته می‌شود نمی‌توان توقع اصلاحات اقتصادی در کوتاه مدت داشت.


به گزارش راهبرد معاصر نرخ ارز در زمان رییس کلی عبدالناصر همتی بیش از 170 درصد رشد کرده و از پایه 9 هزار تومان به 24 هزار تومان رسید. این در حالی است که در شهریور ماه سال گذشته قیمت دلار به حدود 33 هزار تومان رسید و موجب انتظارات تورمی شد.

مطالب پیشنهادی