گزارشی از سومین کنگره نهجالبلاغه؛راه نجات کنگره نهجالبلاغه، راهی برای رسیدن به همگانسازی این کتاب شیوا
به گزارش خبرنگار مفتاح/منیره فهامی؛ ساختمانی سفیدرنگ به شکل نیمکره که نیمکرهای بودن آن برای هر بینندهای تداعی کننده نصف جهان بودن اصفهان است. داخل سالن همایش که میشوی، اولین چیزی که به چشم میخورد وجود سقفی زیبا با نورپردازیهای جالب است که معماری سنتی و مدرن را در دل خود جای داده است. بدنه سالن اصلی این ساختمان الهام گرفته و برگرفته شده از مسجد شیخ لطف الله اصفهان است که با موادی دیگر ساخته شده و چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. اینجا سالن همایشهای بین المللی امام خامنهای در اصفهان است که اکنون میزبان سومین کنگره بینالمللی نهجالبلاغه؛راه نجات با موضوع زیست شرافتمندانه است.
تقریبا همه صندلیهای سالن پر شدهاست. نصف بیشتر صندلیهای سالن، خانمها نشستهاند و بقیه صندلیها را آقایان،البته از کشور عزیزمان و کشورهای مختلف دیگر.
بعداز خواندن سرود ملی و قرآن کریم گزیده بیانات مقام معظم رهبری که در روز عید سعید غدیر خم با توجه به نهجالبلاغه در جمع مردم بیان فرمودهبودند به سمع همگان رسید. رهبر عزیز انقلاب بیان کرده بودند که؛این تلاشی که ائمه ما علیهماالسلام در طول زندگی ۲۵۰ ساله برای حاکمیت اسلام میکردند. این کار که بعدها بعضی از بزرگان شیعه انجام میدادند. آن کاری که امام راحل و ملت ایران در این برهه از زمان برای ایجاد انقلاب اسلامی انجام دادند همه برای همین است. زیست اسلامی در جامعه گسترش پیدا کند.این زیست اسلامی یعنی چه؟چگونگی زندگی اجتماعی اسلامی معنایش چیست؟این را در قرآن و نهجالبلاغه میشود پیدا کرد.در این الگو "لیقوم الناس بالقسط" وجود دارد،این یعنی عدالت.در این الگو" اشداء علی الکفار" وجود دارد،یعنی مرزبندی با دشمن،در این الگو "رحماءبینهم" وجود دارد؛ یعنی مهربانی مؤمنین و مردم با یکدیگر.
اینها وجود هستی است هر کدام از اینها که از آن غفلت کرده باشیم و زمین بماند نقصی در الگوی زیست اسلامی بوجود میآید.ما رتبه عرشی امیرالمومنین را نمیشناسیم. یعنی کلماتی گفته میشود،ممکن است یک تصویر در ذهن ما بوجود بیاید ولی بشر معمولی مغز و معنای حقیقی که مد نظر امیرالمومنین است را نمیتواند درک کند. آن را ائمه و پیامبر درک میکنند. پس ما چگونه از امیرالمومنین درس بگیریم؟در کلمات خود امیرالمومنین که در نهجالبلاغه تبیین شده و موجود است.
یکی از نعمتهای بزرگ الهی در جوامع اسلامی همین نهج البلاغه است. این هم اختصاص به شیعه ندارد. بزرگترین شرح نهجالبلاغه را ابن ابیالحدید سنی نوشته است.در همین قرن اخیر عالم معروف مصری محمد عبده درباره نهجالبلاغه نوشته،یعنی نهجالبلاغه مال شیعیان نیست مال همه مسلمین است. انس بگیرید با نهجالبلاغه. من مخصوصا به جوانها تاکید میکنم نهجالبلاغه را یاد بگیرند .خوشبختانه ترجمه های خوبی از نهج البلاغه شده و در دسترس همه است. نهجالبلاغه را بخوانید که امیرالمومنین چه به ما یاد میدهد. چه درسی به ما میدهد و از وجودش چه خبرها میدهد.
بعد از بیانات رهبری ،پرچم مطهر امامین عسگریین(ع) از شهر سامرا که اعتاب مقدسه هدیه آورده بودند میهمان جلسه شد و فضای معنوی خاصی به جمع داد.
بعد از رونمایی از پرچم،سید نباء حمامی رئیس محترم مجمع علوی حرم مطهر امام علی(ع) پس از تشکر از شرکت کنندگان،پژوهشگران و برپا کنندگان این همایش بر این نکته مهم تاکید کرد که عتبه امیرالمومنین هر همایش و برنامهای همچون این کنگره را مرکز توجه خود قرار میدهد.
رئیس مجمع علوی حرم امام علی (ع) تصریح کرد: عقول به هیچ عنوان نمیتواند کلام امیرالمومنین و معارف علوی را درک کند چراکه او شخصیتی است که حتی مخالفین وی به جلالت علمی آن اعتراف کرده و همه فرقهها، ادیان و دینهای آسمانی محبت امیرالمومنین را یدک میکشند.
الحمامی در پایان صحبت خود گفت؛ از خدا میخواهم که صحت و عافیت را بر همه کشورها مستقر کند و ما را در راه ولایت امیرالمومنین ثابت قدم نماید و به ما کمک کند که به سنت و روش امیرالمومنین (ع) عمل کنیم.
در ادامه برنامه پیام مراجع و آيات عظام،آیت الله مظاهری و آیت الله مکارم توسط نمایندگان آنان خوانده شد.
آیت الله مظاهری در بخشی از بیانات خود فرموده بودند؛سوال از چگونگی دستیابی به زندگی سعادتمندانه پرسش دیرین و همیشگی انسان در طول تاریخ بشریت بوده است و به همین سبب یکی از اهداف اساسی بعثت پیامبران نیز معنا بخشیدن به زندگی انسان و هدايت او از ظلمتهای گوناگون به سوی نور سعادت. زندگی در طریق حق است.
ایشان همچنین در صحبتهای خود به حیات طیبه اشاره کردهبودند و گفته بودند؛حیات طیبه همان زیست شرافتمندانه و همان زندگی سعادتمندانه است که خداوند آن را پاداش کسانی قرار داده است که در راه مستقیم ايمان قرار گرفتهاند. نهج البلاغه که ترجمان قرآن کریم است در جای جای خود و در ابعاد مختلف ویژگیهای این زیست پاک و جمیل را بر میشمارد و اصول این حیات روشن را تبیین میکند.
آیت الله مکارم شیرازی نیز نهجالبلاغه را نوشداروی امروز بشریت ذکر کرده بودند ودر قسمتی از بیانات ایشان آمده بود؛ این ظلم و جوری که در عالم جولان دارد ودل هر انسان آزادهای را آتش میزند درمان نمیشود مگر با اقامه عدالت علوی که عافیت امت اسلامی و جامعه بشری در گرو آن است.
یکی دیگر از بخشهای این کنگره صحبتها و بیانات رئیس محترم این کنگره،حجت الاسلام والمسلمین احمد سالک بود ایشان فرمودند؛
کتاب نهجالبلاغه برادر قرآن،دون کلام الله، فوق کلام بشریت و تفسیرخطبه غدیر پیامبر اکرم (ص) در روز غدیر است. این کتاب، معرفی امیرالمومنین از زبان خودشان بوده که ولایت الهیه را رقم زد و این ولایت الهیه در کلام پیغمبر اکرم (ص) در غدیر خم مشهود است.
رئیس هیئت مدیره موسسه نهجالبلاغه در ادامه خاطرنشان کرد: عید بزرگ ملتهای مسلمان غدیر است که جانشینی پیامبر اکرم (ص) توسط خودشان و به اذن الهی تحقق پیدا کرد. در خطبه غدیریه تا ظهور حضرت مهدی (عج) مسائل مدیریتی کشورهای اسلامی و اداره جامعه بشری رقم خورده است و ما هیچ نگرانی بابت مدیریت الهی نداریم جز سلسله طولی،اطیعوا الله و اطیعواالرسول واولی الامر منکم .
رئیس سومین کنگره بینالمللی نهج البلاغه تصریح کرد: در شرایطی که ما قرار گرفتیم جمهوری اسلامی ایران و رهبر بزرگوار، هدیه و نعمت الهی امام خامنهای(مدظله العالی) در سلسله طولی جانشین امام زمان (عج) هستند و جامعه بشری و جوامع اسلامی را اداره میکنند. نهجالبلاغه کتاب حکومت اسلامی است و بر مبنای مسائل اعتقادی، ایمانی، شخصیت توحیدی و ارتقاء بصیرت در جامعه بشریت و کتاب زندگی سالم برای همه انسانها است. در این راستا در دو کنگره قبلی نیز مقالات زیادی از سراسر دنیا ارسال شد که انسان در تراز نهجالبلاغه، سلامت و امنیت از نگاه امیرالمومنین مورد بحث قرار گرفت و ۱۴ جلد کتاب خروجی آن بود. این کنگره زیست شرافتمندانه را رقم میزند.
حجت الاسلام والمسلمین سالک اذعان داشت؛ما تلاش میکنیم با مسائل مختلف آموزشی، تربیت مربی و مطالب فراوان نهجالبلاغه که کتاب حیات بخش زندگی انسانها است را به داخل خانههای مردم در داخل کشور و خارج کشور ببریم. این هدف بزرگی است که زحمت فوقالعادهای دارد.
وی در ادامه افزود؛ در بعد مسائل علمی نهجالبلاغه کتاب مرجع علمی و برای جوامع علمی بشری کتاب حکومت است و برای جهان بشریت کتاب حقوق، جهاد و مقاومت است.
احمد سالک ابراز داشت: امروز این کنگره، معرف انسانهای عمارگونه در تبعیت امیرالمومنین علی (ع) است و لازمه این حرف این است که اول خودمان به کلام امیرالمومنین (ع) عمل کنیم. بزرگترین هدف از این کنگره عمل کردن به دستورات قرآن و نهجالبلاغه توسط خود ما است.
حجت الاسلام احمد سالک اظهار داشت: در خطبه ۱۱۸ آمده است؛ امیرالمومنین (ع) پس از جنگ جمل به یاران خود گفتند که شما یاران حق، برادران من و سپر دست ولایت در روز سختی هستید.
وی افزود: ما باید با رهبر خود عهد ببندیم که هرکدام از ما در داخل و خارج کشور سپر دست ولایت هستیم و باید آن را در انتخابات روز جمعه نشان دهیم.
رئیس سومین کنگره بینالمللی نهج البلاغه تصریح کرد: امیدوارم کلام علی (ع) را درک کرده و با نیت خالص و اخلاص، عمل کنیم که پیروزی از آن شما است و راهحل آن خطبه ۱۱ نهجالبلاغه است. دندانتان را روی هم فشار دهید و خشمتان را به دشمن نشان دهید.
حجت الاسلام سالک، تاکید کرد: باید جان را در طبق اخلاص گذاشت و به مبارزه با استکبار جهانی و دفاع از طوفانالاقصی علیه اسرائیل پیش رفت و پیروزی اسلام را رقم زد.
وی در پایان گفت؛ باید با تکیه بر قرآن و نهجالبلاغه،سهم حاکمیت اسلام در جدول جهانی را کسب کنیم و در این جهت تلاش گستردهای داشته باشیم و برای ظهور حضرت مهدی(عج) بستر سازی کنیم.
در ادامه برنامه حجت الاسلام بیگی و حجت الاسلام راعی دبیران اجرایی و علمی کنگره،بوسیله کلیپی، درباره روند برنامه های علمی و اجرایی، برای برپایی این کنگره توضیحاتی را ذکر کردند.
حجت الاسلام بیگی با اشاره به اینکه نهجالبلاغه کتاب ثانی بشریت و امیرالمومنین معلم ثانی بشریت است گفت؛ مظلومیت کتاب نهجالبلاغه و مهجوریت آن کمتر از مظلومیت علی(ع) نیست. این کنگره که فراخوان آن یکسال قبل توسط هیئت علمی ارائه شد و به ۱۱۰ کشور دنیا ارسال شد. مقالات زیادی به کنگره رسید و برای اجرای این کنگره ۸۰۰ ساعت نفر کار انجام شد.
وی افزود؛هدف اصلی این کنگره جریانسازی طولانی بر نهجالبلاغه است. ايجاد مرکز تحقیقات نهجالبلاغه،دانشگاه آزاد اسلامی و برنامه علمی نهجالبلاغه دو کار بسیار مهم از برگزاری کنگره قبلی تا این کنگره بوده است.
دبیر اجرایی سومین کنگره نهج البلاغه همگانسازی نهجالبلاغه و همگرایی طبقات مختلف را از دیگر اهداف مهم این کنگره ذکر کرد و افزود؛ این هدف یعنی در همه خانهها نهجالبلاغه ورود پیدا کند.
حجت الاسلام راعی دبیر علمی سومین کنگره نهجالبلاغه نیز براین نکته تاکید کرد که این کنگره مرجعیت علمی نهجالبلاغه را مورد توجه قرار داده است.
وی همچنین افزود؛ ۴۵۰ مقاله برای این دوره از کنگره ارسال شده که آمار مقالات ارسال شده از سوی بانوان بیشتر است و بالای ۷۰ درصد مقالات توسط خانمها نوشته و ارسال شده است.
وی در پایان اذعان داشت؛بیشترین مقالات به زیستبوم فرهنگی و سپس زیست بوم حقوقی تعلق دارد.
در ادامه این کنگره آیت الله رمضانی و دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت و آیت الله اراکی نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری به بیان مطالبی پرداختند.
با استفاده از لینک خبر میتوانید از بیانات شیوای آن آیات عظام استفاده کنید.
زیست شرافتمندانه،نرمافزار تمدن اسلامی است
زیست شرافتمندانه،نرمافزار تمدن اسلامی است
نظم به ولایت،ولایت را میسازد
در ادامه اولین میزگرد علمی این کنگره با موضوع؛ ابعادزیست شرافتمندانه بینالمللی در نهجالبلاغه با حضور دکتر سلمان البهادلی،دکتر عبدالجلیل منشد،استاد المفتی شیخ محمد الزعبی،سید علاءالدینحسنی،حجت الاسلام سید جواد موسوی،دکتر کلاهدوزان،دکتر اسماعیلی برگزار شد.
آخرین برنامه نوبت صبح این کنگره استفاده از بیانات دکتر طهرانچی،ریاست عالی محترم دانشگاه آزاد اسلامی با موضوع زوجیت در جنسیت،مبنای زیست شرافتمندانه بود.
برای استفاده از بیانات ایشان به لینک خبر زیر مراجعه بفرمایید؛
زوجیت در جنسیت، مبنای زیست شرافتمندانه
زوجیت در جنسیت، مبنای زیست شرافتمندانه
بعد از اقامه نماز و صرف ناهار، ادامه برنامههای کنگره با خواندن سرود نهجالبلاغه توسط گروه سرود سما آغاز شد و چند نفر از برگزیدگان کنگره درباره موضوع مقالات خود به بیان توضیحاتی پرداختند؛سپس پنل های علمی دیگر برگزار و در آخر با آیین تجلیل از برگزیدگان به همراه هدایای معنوی که از عتبات عالیات آورده شده بود این کنگره پایان یافت.