یکشنبه، 04 خرداد 1404 - 22:21

وجود بیش از ۱۳ هزار بیمار ام‌اس در اصفهان

در حال حاضر حدود ۱۳۰ هزار بیمار مبتلا به ام اس در کشور زندگی می کنند که از این تعداد، طبق آماری که معاونت های درمان دانشگاه های علوم پزشکی ایران و در استان اصفهان توسط دانشگاه علوم...

به گزارش پایگاه خبری مفتاح، نشست خبری انجمن ام‌اس اصفهان به مناسبت روز جهانی ام‌اس، صبح امروز در مجتمع مطبوعاتی اصفهان برگزار شد. در این نشست، دکتر داود ترابی، مدیرعامل و دکتر مسعود اعتمادی‌فر، عضو هیئت مدیره انجمن ام‌اس اصفهان حضور داشتند.
دکتر اعتمادی‌فر در ابتدای این نشست با قدردانی از نقش خبرنگاران در زمینه آگاهی‌بخشی، فرهنگی، آموزشی،اجتماعی و اطلاع‌رسانی در زمینه بیماری‌های مختلف، اظهار داشت: این جلسه به مناسبت روز جهانی ام‌اس که در ۳۰ ماه می، برگزار می‌شود، تشکیل شده‌است.

وجود۳میلیون بیمار مبتلا به ام‌اس در جهان
وی با بیان اینکه سه میلیون نفر در سطح جهان به بیماری ام‌اس مبتلا هستند، افزود: این بیماری عمدتاً در میان جوانان شایع بوده و شایع‌ترین علت ناتوانی در این گروه سنی محسوب می‌شود. همچنین بیماری ام‌اس در زنان حدود سه برابر بیش از مردان دیده می‌شود و معمولاً در بازه سنی ۱۸ تا ۳۰ سالگی بروز می‌کند.

دکتر اعتمادی‌فر ادامه داد: ام‌اس در مناطق شمال اروپا، آمریکا، کانادا و استرالیا شیوع بالایی دارد، در حالی‌که در شرق آسیا و آفریقا کمتر مشاهده می‌شود. در سال‌های اخیر نیز منطقه خاورمیانه، از جمله ایران، با افزایش قابل توجهی در شیوع این بیماری مواجه شده‌اند.
*۱۳۰هزار بیمار مبتلا به ام‌اس در کشور ما وجود دارند
وی اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۱۳۰ هزار بیمار مبتلا به ام‌اس در کشور زندگی می‌کنند که از این تعداد، طبق آماری که معاونت‌های درمان‌دانشگاه‌های علوم‌پزشکی ایران و در استان اصفهان توسط دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و کاشان ارائه شده است، بیش از ۱۳ هزار نفر در استان اصفهان به ام‌اس مبتلا هستند.
*انجمن ام‌اس اصفهان، نخستین و قدیمی‌ترین انجمن ام‌اس کشور است
عضو هیئت مدیره انجمن ام‌اس اصفهان تأکید کرد: ابتلای جوانان به ام‌اس می‌تواند آثار سنگینی بر خانواده و جامعه داشته باشد؛ چرا که افراد جوان موتور محرکه جامعه هستند و ناتوانی آنان می‌تواند بار روانی، اقتصادی و اجتماعی زیادی به همراه داشته باشد.
وی در ادامه گفت: انجمن ام‌اس اصفهان، به عنوان نخستین و قدیمی‌ترین انجمن ام‌اس کشور، بیش از دو دهه است که با برگزاری هفته ام‌اس در سطح استان، نقش مهمی در آموزش، درمان، فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی ایفا کرده‌است. امروز آگاهی جامعه نسبت به بیماری ام‌اس بسیار افزایش یافته و مردم عادی نیز اطلاعات قابل توجهی درباره آن دارند.
*آمار نگران‌کننده ام‌اس در اصفهان؛ بیش از ۳۰۰ مبتلا در هر ۱۰۰ هزار نفر
دکتر مسعود اعتمادی‌فر، در ادامه، از روند افزایشی و نگران‌کننده شیوع بیماری ام‌اس در استان اصفهان خبر داد و گفت: همان‌طور که گفتیم، شیوع بیماری ام‌اس در مناطق مختلف جهان متفاوت است؛ به طوری که اگر کمتر از ۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر مبتلا باشند، منطقه کم‌شیوع، بین ۵ تا ۲۵ متوسط، ۲۵ تا ۵۰ بالا، و بالای ۵۰ بسیار بالا محسوب می‌شود. در برخی مناطق مانند انگلستان و اسکاتلند، آمار ابتلا تا ۲۷۰ نفر در ۱۰۰ هزار نفر است. یعنی ۲ونیم تا ۳ نفر در هزار نفر به ام‌اس مبتلا هستند.
وی ادامه داد: در ایران نیز مناطقی با شیوع پایین مانند سیستان‌ و بلوچستان، بندرعباس و بوشهر داریم که آمار مبتلایان کمتر از ۱۰ نفر در ۱۰۰ هزار نفر است. اما در مقابل، مناطقی مانند شهرکرد با جمعیتی حدود یک میلیون نفر و بیش از ۲ هزار بیمار ام‌اس، آمار بسیار بالایی دارند؛ یعنی بیش از ۲۰۰ مبتلا در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت.
*از هر هزار زن اصفهانی ۵ نفر مبتلا به ام‌اس هستند
عضو هیئت مدیره انجمن ام‌اس اصفهان افزود: طبق آمار رسمی معاونت‌های درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی اصفهان و کاشان، در استان اصفهان با جمعیت ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری، بیش از ۱۳ هزار بیمار ام‌اس شناسایی شده‌اند. این رقم معادل بیش از ۲۰۰ مبتلا در ۱۰۰ هزار نفر است. در شهر اصفهان این عدد نگران‌کننده‌تر است؛ بیش از ۳۰۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر و در میان زنان، تا ۵۱۷ نفر در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، یعنی از هر هزار زن، ۵ نفر به ام‌اس مبتلا هستند.
*علت اصلی بیماری ام‌اس هنوز مشخص نیست
دکتر اعتمادی‌فر گفت: علت اصلی بیماری ام‌اس هنوز مشخص نیست، اما این بیماری یک اختلال خودایمنی است که عوامل متعددی در بروز آن دخیل‌اند. ویروس‌ها نقش برجسته‌ای دارند، چراکه می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تغییر دهند و این اختلال می‌تواند به حمله سیستم ایمنی به سلول‌های عصبی منجر شود.

وی افزود: از دیگر ریسک‌فاکتورهای شایع می‌توان به سیگار، چاقی، کم‌تحرکی، تغذیه نامناسب، کمبود ویتامین D و کاهش تماس با نور خورشید اشاره کرد. به همین دلیل، در مناطق جنوبی ایران که نور خورشید فراوان است و سبک زندگی سنتی‌تر حفظ شده، آمار ام‌اس پایین‌تر است. همچنین، چاقی در سنین ۵ تا ۱۵ سالگی در ایجاد بیماری‌های خود ایمن نقش بسزایی دارد.


آلودگی‌های زیست‌محیطی نیز می‌توانند در پایین آوردن ایمنی بدن و ابتلا به بیماری نقش داشته باشند ولی تاثیر آن از عوامل گفته شده کمتر است.

متوسط سن ابتلا به ام‌اس در اصفهان، ۲۷ سال است.
دکتر مسعود اعتمادی‌فر نیز در ادامه این نشست گفت: متوسط سن ابتلا به ام‌اس در استان اصفهان ۲۷ سال است و بیماری عمدتاً در بازه سنی ۱۸ تا ۳۵ سال مشاهده می‌شود.
وی شایع‌ترین علائم ابتلا را به شرح زیر اعلام کرد: تاری دید در حدود ۳۰ درصد موارد، ضعف اندام‌ها (۳۰ تا ۴۰ درصد)، علائم حسی مانند مورمور شدن و گزگز شدن (۳۰ تا ۴۰ درصد)
دکتر اعتمادی همچنین به علائمی که شیوع کمتری دارند اشاره کرد و گفت:( عدم تعادل، دو بینی و بی‌اختیاری ادرار در کمتر از ۷ درصد از بیماران مشاهده شده‌است.

*تشخیص سریع و درمان مؤثر؛ پیشرفت‌های چشمگیر در خدمات پزشکی
اعتمادی‌فر با اشاره به فرآیند تشخیص، اظهار داشت: تشخیص بیماری با بررسی علائم بالینی، معاینه و گرفتن شرح حال از مریض، MRI و مایع مغزی-نخاعی انجام می‌شود. MRI در نزدیک به ۱۰۰ درصد موارد و بررسی مایع مغزی در ۸۰ درصد موارد به تشخیص کمک می‌کنند.
*۱۷داروی ام‌اس در کشور ایران تولید می‌شود
وی افزود: برخلاف گذشته، امروز ۲۱ نوع داروی مؤثر برای درمان ام‌اس در دسترس است که ۱۷ مورد از آن‌ها در داخل کشور تولید می‌شود. شرکت‌های دارویی ایرانی نقش کلیدی در پشتیبانی از بیماران دارند و صنایع داروسازی کشور از موفق‌ترین‌ها در سطح جهانی هستند.
خبرنگار: منیره فهامی

مطالب مرتبط

موفقیت آموزش‌وپرورش در گرو انتخاب وزیری بدور از نگاه‌های سیاسی

به گزارش مفتاح محمود مهرمحمدی با تأکید بر اینکه برای حمایت از آموزش و پرورش باید دولت و سایر بخش های جامعه وارد شوند و یک اُرکستری از همکاری برای پشتی...

استمرار تعطیلی دستگاه‌های اداری و اجرایی اصفهان و چند شهرستان استان به دلیل تداوم آلودگی هوا

به گزارش پایگاه خبری مفتاح وبه نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری اصفهان، منصور شیشه فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، ضم...

رشد ۹۱ درصدی کمک های خیران و نیکوکاران به کمیته امداد

به گزارش مفتاح وبه نقل از روابط عمومی و اطلاع رسانی کمیته امداد، کریم زارع، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان اصفهان گفت: از آنجا که ترویج فرهنگ...