12:06 1402/08/30

به گزارش پایگاه خبری مفتاح،  در نشست خبری با موضوع فواید مصرف شیر و تاثیر آن بر کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا  که به همت روابط عمومی اتحادیه دامداران برگزار شده بود، حسن نیلی، دبیر علمی دبیرخانه ایستگاه سلامت و معاون ویروس شناسی دانشگاه اصفهان یکی از چالش های دنیای معاصر  را الودگی هوا عنوان کرد وافزود:  80 درصد از مردم متاثر از این آلودگی هستند وهر چه جلوتر می رویم استفاده از صنعت وسوخت فسیلی این آلودگی را افزایش می دهد.

او در ادامه تاکید کرد، که همه موجودات در معرض آلودگی هواهستند و بسیاری از عوارض ناشی از این آلودگی ها را که به صورت گاز است را استنشاق می کنیم. بنابراین باید راهی برای کاهش عوارض ناشی از استنشاق این آلودگی ها داشته باشیم.

نیلی  به بازنگری در سبک زندگی و مدل حکمرانی و مدل برخورد با طبیعت اشاره داشت و گفت: در دبیرخانه شیر و ایستگاه سلامت  که ده سال است در استان اصفهان فعال است و در کشور نمونه ندارد رسالتش با اصلاح الگوی تغذیه و افزایش سرانه مصرف شیر بخشی از چالش ها را کاهش بدهد.

دبیر علمی دبیرخانه ایستگاه سلامت  گفت: بعضی بیماریها مثل کبد چرب، سرطان، بیماریهای متابولیک و قلبی عروقی به نوعی با آلودگی و سبک زندگی و الگوی تغذیه ما مرتبط است  که اگر اصلاح شود، بسیاری  از این بیماریها قابل پیشگیری خواهد بود .

او در ادامه بیان کرد: در برنامه توسعه چهارم قرار بوده است به مصرف جهانی لبنیات یعنی 165 کیلو در سال برسیم. در کشورهای متوسط دنیا این میزان  200 کیلو است اما سازمان بهداشت جهانی 165 کیلو را انتخاب کرده است. اما متاسفانه ما امروز برنامه توسعه هفتم را در پیش رو داریم اما این اتفاق هنوز نیفتاده است.

او اشاره کرد: مرتب بیمارستان افتتاح می شود، اما این در حالی است که پوسیدگی دندان، مشکلات جسمی حرکتی و قلبی وعروقی با اصلاح تغذیه قابل پیشگیری است.

نیلی مصرف شیر در اقشار برخوردار جامعه را هم پایین اعلام کرد و ادامه داد:  بر اساس میزان تولید شیر خام و تقسیم آن بر جمعیت کشور میزان مصرف شیر ولبنیات در کشور  110 کیلو اعلام می شود اما در کلینیک ها و مطالعات میدانی این رقم بین 60 تا 70  لیتر است. متاسفانه باید گفت مسائل فرهنگی هم دخیل است، در قشر مرفه هزینه گزافی برای فست فود ها پرداخت می شود اما  به شیر که می رسد بحث قیمتش مطرح می شود.

 

اصفهان سرآمد تولید شیر ممتاز در کشور است

دکتر مسعود سامی مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده علوم پزشکی اصفهان در ادامه این نشست با تاکید بر اینکه صنعت دامداری در ایران پیشرفت محسوسی داشته است و میتوان گفت امروز یکی از بهترین و با کیفیت ترین شیرها با کمترین آلودگی در اصفهان تولید می شود گفت: امروز کیفیت شیر افزایش چشمگیری داشته است و دامداری ها درحوزه تولید شیر با کیفیت پیشرفت داشته اند.

او در ادامه با اشاره به اینکه مصرف شیر ولبنیات رتبه خوبی در اصفهان دارد گفت:ما باید روزانه  3 تا 5 واحد شیر ولبنیات دریافت کنیم. اما متاسفانه سرانه مصرف درکشور ما بسیار پایین است در حالی که در  کشورهای پیشرفته 350 کیلو سالیانه است و میانگین مصرف جهانی باید 300 کیلو باشد، اما آمار کشور بر اساس میزان تولید حساب می شود که زیر 100 کیلو است ویک سوم میانگین جهانی مصرف می شود.

سامی با تاکید بر اینکه این سرانه مربوط به قبل از افزایش چشمگیر لبنیات بوده است گفت: بسیاری از خانواده ها از لبنیات و سرانه فاصله گرفتیه اند.

او در ادامه با تاکید بر اهمیت مصرف شیر، یکی از ملاک های پیشرفت کشورها را در دنیا میزان مصرف لبنیات عنوان کرد وافزود: باید به افزایش  مصرف شیر بخصوص در مدارس اهمیت داده شود تا دانش آموزان حداقل یک واحد شیر را دریافت کنند.  

مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده علوم پزشکی اصفهان در خصوص مسائل مطرح شده در خصوص مصرف شیر در طب سنتی گفت: متاسفانه مباحثی که در مورد مصرف شیرتوسط برخی از پزشکان و فعالان این حوزه مطرح می شود غیر علمی است.

او با اشاره به اینکه بسیاری از مباحث طب سنتی در جهت علم است و راهگشاست افزود: باید مباحث در جهت علم و کمک به سلامت مردم باشد. صحبت در خصوص مضرات مصرف شیر که مطرح می شود قابل قبول نیست.

او  شیر تولید شده در استان اصفهان را بسیار با کیفیت عنوان کرد وادامه داد: امروز برخی می پرسند چرا شیر تاریخ مصرف یک هفته ای پیدا کرده است؟  این به دلیل افزایش کیفیت شیر و عملیات پاستوریزاسیون شیر است که زمان نگهداری شیر را بالا می برد.

به هیچ عنوان در شیر مواد نگهدارنده استفاده نمی شود

او در خصوص استفاده از مواد نگهدارنده در شیر گفت: به هیچ عنوان این موضوع صحت ندارد و استفاده از نگهدارنده برای تولید کننده باصرفه نیست. افزایش زمان ماندگاری شیر به افزایش بهداشت دامداری ها و کیفیت شیر بر می گردد.

دامداری های استان اصفهان شیر ممتاز تولید می کنند که میزان میکروب (توتال کانت) آن در حد 16 هزار است که وقتی این میزان میکروب 30 هزار باشد شیر ممتاز تلقی می شود.  متاسفانه این شیر باکیفیت از استان خارج می شود و با بسته بندی و برند جدید وارد استان می شود وباید این روند اصلاح شود.

سامی با تاکید براینکه در کارخانه های صنعتی کارگرانی که در معرض آلودگی قرار دارند، روزی یک واحد شیر مصرف می کنند، گفت: مصرف شیر کمک می کند که میزان جذب  الاینده ها که از ریه ها جذب شده با مصرف شیر دفع شود.  

سامی اشاره کرد؛  میزان جذب سرب و سموم در حالت عادی از طریق گوارش است و این الودگی ها ومواد سمی داخل سبزیجات ومواد آبی می شود که به مصرف ما می رسد و با مصرف شیر جذب این سموم کاهش پیدا می کند.

دکتر سامی با اشاره به اینکه  مصرف شیر در کنار آلودگی تعادل مواد مغذی را برعهده دارد وامروز  بزرگترین چالش در بهداشت عدم تعادل مواد مغذی است، افزود: شیرهای غنی شده به ایمنی زایی بدن کمک می کند.  انتی اکسیدان و ویتامین  dو , e در شیر وجود دارد و به تعادل تغذیه ما کمک می کند و یک یک انتی اکسیدان قوی برای مبارزه با آلودگی است. 

مطالب پیشنهادی