به گزارش پایگاه خبری مفتاح، معاونت بهداشتی علوم پزشکی برای هفته ملی سلامت بانوان (سبا) برنامه های متعددی در این هفته تدارک دیده است. خانه ها ومراکز بهداشتی زیر نظر معاونت بهداشتی غربالگری بانوان میانسال را بر عهده گرفته است. هفته سلامت از 20 آبانماه تا 26ابانماه و با شعار بانوی سالم، خانواده سالم وجامعه سالم برگزار شد.
دکتر علی پارسا معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان در نشست خبری در خصوص هفته سلامت بانوان با تشریح برنامه های هفته سلامت گفت: وقتی بانوی جامعه سالم باشد به عنوان محور خانواده، جامعه هم سلامت خواهد داشت. گروه هدف ما برنامه ریزی برای جمعیت میانسالان بین رده سنی 30 -59 بوده است.
او در ادامه افزود: 46و 6 دهم درصد جمعیت زنان در این رده سنی قرار دارند و بیشترین گروه سنی را طبق سامانه سیب تشکیل می دهند.
مزایای فردی، خانودگی واجتماعی مادری، خانه داری خانه نشینی نیست، فضای مجازی و سلامت بانوان، سواد سلامت بانوان با رویکرد سلامت فردی، خانوادگی اجتماعی، سلامت باروری زنان وآسیب ناشی از جراحی زنان (حوزه عمل های زیبایی پستان و ناحیه ژینتال و برررسی آثار سو سقط جنین ) طب ایرانی و سلامت بانوان و یافته های جدید علوم پزشکی در سرطان های زنان( غربالگری سرطان های پستان و دهانه رحم و پیشگیری از سرطان شایع زنان) برنامه روزهای هفته سلامت هستند که در خانه های بهداشت و مراکز جامع سلامت پیگیری شده اند.
پارسا در ادامه افزود: علاوه بر گروه میانسالان، گروه جوانان 18-30 نیز در حوزه مراقبت های رفتارهای پرخطر، سوانح رانندگی، پیشگیری از مصرف مواد مخدر و الکل ودخانیات و شیوه های زندگی سالم را در قرار می گیرند و بررسی می شوند.
او در ادامه افزود: با توجه به نگاه ویژه به جوانی جمعیت در خصوص معیار ازدواج و فرزند آوری در این رده هم بررسی های مختلف واموزش های لازم داده می شود.
پارسا مراقبت های میانسالان در واحدهای بهداشتی را شامل خطر سنجی قلبی وعروقی، ازیابی مواد مخدر والکل، تن سنجی و وضعیت تغذیه و ارزیابی ابتلا به سرطان های پستان، سرویکس و کولورکتال دانست.
بنا بر اعلام معاون فنی مرز بهداشت استان، طبق آمار بیش از 86 هزار زن مراقبت شده در سال گذشته بررسی شده اند و تعداد میانسالان مراقبت شده بیش از 500 هزار نفر بوده اند که از میان یک میلیون زن بررسی شده اند.
در سال 1401 از میان زنان مراقبت شده 40.7 درصد مبتلا به اضافه وزن، 28.4 دهم درصد مبتلا به چای، 65 درصد نداشتن فعالیت فیزیکی مطلوب، 3 درصد مبتلا به فشار خون و 11 درصد مبتلا به چربی خون بودند.
ارائه خد مات رایگان در مراکز بهداشتی
علی پارسا با اشاره به اینکه تنها 50درصد اززنان اصفهانی به مراکز سلامت مراجعه کردند و مراقبت شده اند، گفت: زنان با مراجعه به مراکز سلامت و خانه های بهداشت می توانند از خدمات رایگان ومتنوع این مراکز استفاده کنند و در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری مختلف به خصوص سرطان ها و تشخیص به موقع اقدام کنند.
بنا به گفته او در مراکز بهداشتی از ختلالات عملکرد جنسی زنان، خدمات پیش از یائسگی و هنگام یائسگی، خونریزی غیر طبیعی رحم، عفونت های آمیزشی و hiv به جمعیت میانسال داده می شود. این خدمات از سال 93 و به صورت رایگان به مردم داده می شود.
او در ادامه با تاکید بر ارائه خدمات متنوع در مراکز بهداشتی گفت: بسته به تنوع وتعداد خدمات و فعالیت جدید در بسته های مختلف دچار کمبود نیرو در مراکز شدیم ولی در راستی جبران این کمبود با اجرای طرح پزشک خانواده که در فاز بندی از سه شهرستان در اصفهان شروع شد، این نیروها جبران شد.
پارسا ادامه داد: در فاز دوم اجری طرح پزشک خانواده در شهرضا 31 مراقب کمبود داشتیم که این نیرو در اردیبهشت جذب شدند و کمبود جبران شد.
اجرای غربالگری دیابت و فشار خون در اصفهان
او در ادامه با اشاره به اجرای فاز سوم در همه شهرستان های استان اصفهان گفت: با توجه به گروهای سنی و خدماتی که باید دریافت کنند برای هر 1500 نفر یک مراقبت قرار گرفته است که در فواصل مختلف می توانند خدمات دریافت کنند.
پارسا درخصوص جواب گو بودن تیم مراقبت برای این مقدار جمعیت گفت: با توجه به گرو های مختلف که درزمان های مختلف از مراکز خدمات دریافت می کنند این تعداد در نظر گرفته شده است و بررسی شده که هر مراقب می تواند به این تعداد جمعیت خدمات بدهد.
او در ادامه از اجرای طرح غربالگری دیابت و فشار خون در اصفهان از 20 آبانماه خبر داد و گفت: این طرح تا 15 دی ماه ادامه خواهد داشت. در این طرح نزدیک به 3 میلیون نفر از جمعیت استان اصفهان از 18 سال به بالا غربالگری خواهند شد.