18:58 1403/08/30

ارتباط مستقیم خشکی زاینده‌رود با کاهش گردشگر در اصفهان زیر پوست شهر

به گزارش خبرنگار مفتاح/منیره فهامی؛ صنعت گردشگری در سراسر دنیا به عنوان صنعتی شاخص برای معرفی قابلیت‌ها و روش‌هایی برای جذب درآمد در کشورهای پیشرفته است. گردشگری به عنوان یکی ازمهمترین صنایع توسعه توسعه پایدار می‌تواند فرصت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی برای کشورها بوجود آورد.


*جاذبه‌های طبیعی تاثیر مستقیم در جذب گردشگر دارند
کارشناسان بر این عقیده‌اند که در دوران کنونی در پی بروز بحران های زیست محیطی، نابودی منابع و ایجاد موانع در راه رسیدن به توسعه پایدار، ضروری است که برنامه‌ها بر اساس شناخت و ارزیابی توان محیطی انجام شوند تا هم بهره‌برداری درخور و مستمر از محیط صورت‌گیرد و هم ارزشهای طبیعی محیط حفظ شوند.
 همچنین آنان بر این عقیده‌اند که آن دسته از کشورهایی که جاذبه های گردشگری مرتبط با مناظر طبیعی، فرهنگ و تمدن‌های باستانی و آثار تاریخی و مذهبی دارند، دارای استعدادها و توانایی‌هایی مؤثر در جذب گردشگران هستند. این نکته تاکیدی بر اهمیت جاری بودن آب در زاینده‌رود است. چراکه زاینده‌رود یکی از مناظر طبیعی بوده که همراه خود آثار تاریخی و تمدن باستانی برگرفته از الگوهای فرهنگی مذهبی دارد. زیبایی این آثار تاریخی و ماندگاری پل‌های تاریخی بر روی این رودخانه ارتباط مستقیم با جاری بودن آب در زاینده رود و در نتیجه جذب گردشگر دارد.
*رودخانه‌های شهری، ملاکی مهم در شکل گیری گردشگری شهری است
به دلیل اهمیت زیادی که گردشگری برای کلان‌شهرها دارد؛ این شهرها رقابت زیادی برای بالا بردن کیفیت کالبدی و معنایی منظر شهری دارند تا به این وسیله بتوانند جایگاه خود را در سطح جهانی برای جذب گردشگر و توریسم بالا ببرند. همان‌طور که اشاره شد وجود جاذبه‌های متنوع طبیعی در شهرها از جمله رودخانه‌های شهری مانند زاینده رود از جمله ملاک‌های مهم شکل‌گیری گردشگری شهری است.
*رودخانه‌ها معمولا اولویت اول در انتخاب محل گردشگری هستند
از طرفی بیشتر مردم در انتخاب محلی برای گذراندن اوقات فراغت، منطقه‌ ای در کنار رودخانه و کوهپایه را اولویت اول خود قرار می‌دهند. پس باید بر این نکته تاکید کرد که جاری بودن زاینده رود در اصفهان فقط ارزش طبیعی و محیطی نداشته بلکه آن به سرمایه‌ای تاریخی،فرهنگی و زیست محیطی و جزئی از بافت تاریخی شهر اصفهان است. بنابراین عرصه رودخانه زاینده رود پتانسیل بالایی برای جذب توریسم است و خشکی آن تاثیر بسیاری بر عدم جذب گردشگر و کاهش آن دارد.
*گشت وگذار و فعالیت آبی از جمله جاذبه‌های مهم گردشگری روستایی هستند
زاینده رود با وجود ۴۰۰ اثر تاریخی در کنار خود اصلی‌ترین محور گردشگری نصف‌جهان و حتی استان اصفهان است ولی رودخانه‌ای که تمدن اصفهان در کنار آن شکل گرفته است و ۹۷ درصد مساحت آن از فراز و نشیب های شهرستان‌های مختلف همین استان می‌گذرد بی‌آب و خشک شده است. این خشکی بر روی گردشگری روستا های استان نیز تاثیر منفی گذاشته است. این پدیده از طرفی باعث کاهش فعالیت‌های کشاورزی و از بین رفتن پوشش گیاهی و تغییر در بافت مناظر طبیعی دارد و از طرف دیگر با کاهش تولیدات زراعی و دامی باعث مشکلات اقتصادی فراوانی در روستا شده که در نتیجه روستاییان توانایی‌های لازم برای انجام فعالیت‌های خدماتی مرتبط با گردشگری روستایی که یکی از مهمترین منابع دارای پتانسیل اقتصادی جوامع محلی است را نداشته و بر روی آن تاثیر منفی خواهد گذاشت.
در زمینه توسعه گردشگری روستایی ۸ جاذبه مهم برای گردشگر وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها «گشت و گذار»، «فعالیت آبی»، «فعالیت ورزشی»، «فعالیت‌های مربوط به سلامتی»، «گیاهان خاص و دارویی»، «صنایع محلی و دستی»، «حیوانات بومی» و «جاذبه‌های اقتصادی» هستند که همه این موارد بدون هیچ تردیدی با مساله خشکی زاینده‌رود در ارتباط است.
*جاری بودن زاینده رود تاثیر مستقیم بر افزایش حیات وحش جانوری و در نتیجه افزایش گردشگر دارد
در آخر باید گفت؛عبور رودخانه زاینده‌رود از بین دشت‌های مرکزی ایران و ورود به تالاب بزرگ گاوخونی موجب اشتغال و گسترش کشاورزی در منطقه و هم ایجاد، تنوع گسترده و بسیار زیبایی از حیات وحش جانوری شده که موجب افزایش جذب گردشگر است.
همچنین جریان زاینده رود باعث تعدیل دما و لطافت هوا شده و در فصل‌های گرم و سرد به عنوان یک جاذبه‌طبیعی نقش مهمی در جذب گردشگر دارد. جاری بودن آب زاینده‌رود علاوه بر جلوگیری از پیش‌روی کویر به طرف شهر از ایجاد غبار به علت بادهای کویری کم می‌کند و رغبت گردشگران را برای آمدن به این استان افزایش می‌دهد.

اکنون که به اثرگذاری زاینده رود در جذب گردشگر اشاره شد باید برای جاری بودن همیشگی آن کوشید. از جمله راهکارهای موثر در این رابطه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛ جلوگیری از برداشت غیر اصولی آب در بالادست از قنات ها و چاه‌ها، جلوگیری از احداث چاه‌های غیرمجاز،جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه از شهرستان‌ها و روستاها به اصفهان، جلوگیری از توسعه بیش از حد شهرنشینی و شهرک نشینی در اصفهان و اطراف آن، جلوگیری از احداث و فعالیت کارخانه‌هایی که حداکثر استفاده از منابع آبی را به خود اختصاص داده‌اند. استفاده از پساب در آبیاری فضای سبز شهری.
به امید جاری بودن همیشگی زاینده رود و افزایش گردشگران به این استان. 

 

مطالب پیشنهادی