دستهای پیدا و پنهان بازار مرکبات/گرانی پرتقال، فرصتی که انحصارگرایان دنبال کردند
به گزارش مفتاح، تا حدود 10 روز قبل مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با انکار ورود مرکبات به کشور، عقیده داشتند پرتقال های داخل برای نوروز، به اندازه نیاز کشور است اما به جای حمایت از تولید داخل، اجازه واردات مرکبات مصری و ترکیهای را با تعرفه ۵ درصد یعنی نزدیک به صفر صادر کردند.
شامگاه یکشنبه برنامه گفتگوی ویژه خبری، کارشناسان و نمایندگان مجلس به بررسی واردات مرکبات برای تنظیم بازار شب عید پرداختند.
قائم مقام معاونت امور بازرگانی و صنایع کشاورزی در ابتدا در پاسخ به سوال اول مجری برنامه پیرامون واردات پرتقال مصری به کشور، اظهار داشت: امسال به دلیل بروز بلایای طبیعی مرکبات کشور دچار آسیب شد.
مهدی کاظمنژاد با اشاره به اینکه ماندگاری پرتقال شمال کم شده و این مسئله سبب شد تا تقاضای این محصول به سمت پرتقال جنوب سوق پیدا کند، افزود: به دنبال تامین بازار شب عید رفتیم، اما پرتقالها کیفیت لازم نداشت.
پرتقال های سالم کشاورزان خریداریم
وی تصریح کرد: اگر تولیدکنندهای پرتقال سالم داشته باشد در اسفند ماه و هر زمان دیگری با قيمت مناسب خریداری میکنیم، بنابراین تولیدکنندگان نباید نگران باشند.
قائم مقام معاونت امور بازرگانی و صنایع کشاورزی با اشاره به اینکه ما یکی از بهترین تولیدکنندگان مرکبات دنیا هستیم، گفت: از نظر بنده انحصار آنچناني در بازار وجود ندارد.
وی بیان داشت: در این حوزه انحصاری را نمیبینم؛ از نظر ما فاصله قیمتی زیاد شده و این به ضرر مصرف کننده است.
کاظمنژاد با اشاره به اینکه باید به گونه برنامهریزی کرد که نه تولیدکننده و نه مصرف کننده زیان ببینند، افزود: پرتقال را کیلویی 500 تومان از طرف دولت خریدیم، بنابراین فاکتورهای قیمت نشان از افزایش دارد.
نابودی 30 درصد مرکبات شمال در اثر سرمازدگی
قائم مقام خانه کشاورز در ادامه برنامه با اشاره به اینکه 120 هزار هکتار زیر کشت مرکبات استان مازندران است، گفت: طبق اظهارات کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی 30 درصد از مرکبات در اثر سرمازدگی از بین رفته است.
عنایتالله بیابانی با بیان اینکه در این حوزه انحصار و دستهای پشت پرده را ميبینم، ادامه داد: 4 میلیون و 500 هزار تن مرکبات در مملکت تولید میشود.
انکار وزارت جهاد کشاورزی از ورود مرکبات به کشور تا 10 روز قبل
وی با اشاره به اینکه تا 10 روز قبل تمام اعضای وزارت جهاد کشاورزی ورود مرکبات به کشور را انکار میکردند، تصریح کرد: سازمان تعاونی روستایی به علت عدم خرید به موقع به تولیدکننده ضرر زد.
قائم مقام خانه کشاورز پیرامون اینکه مردم خرده پا تمام هستی خود را از دست دادند، اظهار داشت: ما نتوانستیم سیاست بازار را تنظیم کنیم به طوری که سازمان ما در گذشته اتحادیههای تعاونی داشت.
بیابانی ادامه داد: اتحادیههای تعاونی باغداران مازندران در 5 سال، قبل از دخالت سازمان تعاونی روستایی تنظیم بازار را بر عهده داشت به گونهای که در سطح کشور با قیمت واحد و با استاندارد مرکبات توزیع میشود، حتی ليبل مرکبات طوری بود که مصرف کننده میدانست که محصول برای کدام شهرستان و باغدار است.
فروش گران مرکبات جنوب برای تضعیف میوه های شمال
وی با تاکید بر اینکه باید بخش خصوصی را باور داشت، افزود: نباید بخش خصوصی را با دخالتهای دولتی تضعیف کرد.
قائم مقام خانه کشاورز با اشاره به اینکه گران شدن مرکبات جنوب فرصتی بود که از سوی انحصارگرايان دنبال شد، ادامه داد: باید به بخش خصوصی بها بدهیم.
وی با اشاره به وجود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن مرکبات در جنوب کشور، خاطرنشان کرد: مرکبات جنوب گران فروخته شد تا دست مشتی انحصارگر برای تضعیف مرکبات شمال باز شود، اما میتوانستیم مرکبات جنوب را ذخیره و بازار تعادل را در شب عید حفظ کنیم.
انباشت مرکبات در انبارهای مازندران
رئیس اتحادیه باغداران مرکبات مازندران نیز گفت: اگر امسال نتوانیم بقای تولیدکننده را حفظ کنیم، سال آینده باید 500 هزار تا یک میلیون تن وارد مرکبات انجام دهیم.
محمدرضا شعبانی اظهار داشت: هم اکنون محصول مرکبات در انبارهای مازندران ذخیره شده، اما بازار را به گونهای تحت تاثیر قرار دادهاند که از ما خریدی انجام نمیشود.
وی افزود: اگر به همراه این محصولات وارداتی، آفت وارد کشور شود باید میلیونها لیتر سم مصرف کنیم تا بتوانیم آفت این محصولات را کنترل نماییم.
رئیس اتحادیه باغداران مرکبات مازندران تصریح کرد: این سوال پیش میآید که سازمان تعاون روستایی که برای بهرهوری بیشتر تشکیل شده چطور در زمان خرید مرکبات از کشاورزان پولی ندارد، اما دو ماه بعد برای واردات پول نقد میپردازد.
وی اضافه کرد: ۳۰ تا ۴۰ درصد تولیدات ما بستگی به شرایط جوی دارد که مدیریت این بخش را باید قبلا انجام میدادیم نه زمانی که وارد بحران شدیم، اما متاسفانه دولت در شرایط بحران تصمیم میگیرد.
طرح بازار در مقابل بازار برای واردات و صادرات مرکبات
کاظمنژاد همچنین در پاسخ به سخنان رئیس اتحادیه باغداران مرکبات مازندران، گفت: برای حمایت تولیدکنندهها از آنجا که پیشبینی افزایش تولید میکردیم، موضوع بازار در مقابل بازار را برای واردات و صادرات مطرح کردیم.
وی افزود: همچنین به محض اینکه محصولات سرمازده شد، دولت به واسطه حمایت از تولیدکننده پرتقال سرمازده را با قیمت کیلویی ۵۰۰ تومان خریداری کرد و برای اینکه مردم در شب عید از کالای داخلی استفاده کنند، سازمان تعاون روستایی را به عنوان مباشر خود به استان مازندران برای خرید کالای با استاندارد اعزام کرد.
بیابانی قائم مقام خانه کشاورز نیز اظهار داشت: ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن مرکبات جنوب را داشتیم که میتوانستیم این مرکبات را خریداری و بازار شب عید را مدیریت کنیم.
جنگ روانی بازار مرکبات با واردات میوههای مصری و ترکیهای
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در تماس تلفنی با گفتگوی ویژه خبری در این رابطه، گفت: براساس گزارشات ارسالی، متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی در شرایطی که بازار داخلی تولید ما به علت سرمای آذر ماه و به دلیل مدیریت عرضه و تقاضا دچار تلاطم شده است، جنگ روانی دیگری بر بازار مرکبات ایجاد کرد و آن هم اجازه واردات مرکبات مصری و ترکیهای با تعرفه ۵ درصد یعنی نزدیک به صفر کرده است.
علی محمد شاعری در پاسخ به این سوال که چرا مرکبات یخ نزده از کشاورزان به موقع خریداری نشد، اظهار داشت: این کار وظیفه سازمان تعاون روستایی است، اما این سازمان نقدینگی کافی را در زمانی که باید به بازار ورود میکرد، نداشت.
وی ادامه داد: اما بخش خصوصی وارد عمل شده و ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تن مرکبات را خریداری و هم اکنون این مرکبات در سردخانههای استان مازندران در حال نگهداری است که پرتقالهای با کیفیتی است.
سیاست افزایش واردات محصولات کشاورزی ضربه به تولید داخل
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اینکه متاسفانه سیاست در پایان سال جاری افزایش واردات محصولات کشاورزی است، بیان داشت: این سیاستها در سال اقتصاد مقاومتی که باید برای تولید کننده داخل انگیزه ایجاد کنیم برای ضربه به تولید داخل است.
وی خاطر نشان کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید در این زمینه تجدیدنظر کند و پرتقالهای خریداری شده و باکیفیت مناسب را از سازمان تعاون روستایی خریداری کند.
ورود مباشر دولتی در واردات مرکبات خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی
شاعری با تاکید بر اینکه ورود مباشر دولتی در بحث واردات مرکبات خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است، گفت: دولت اجازه ورود به تصدیگری ندارد و وظیفهاش اعمال حاکمیت است.
کاظمنژاد قائم مقام معاونت امور بازرگانی و صنایع کشاورزی نیز در خصوص اینکه چرا یک بخش دولتی به بحث واردات مرکبات ورود کرده است، گفت: یک کارگزار دولتی به دنبال سود نیست، بلکه در پی تنظیم بازار است.
مطالب مرتبط
توزیع گوشت ارمنستان فقط در پایتخت / دامی برای کشتار در اصفهان نداریم/ گرانی گوشت قرمز به قصابان مرتبط نیست/ تعطیلی واحدهای صنفی خرد با راهاندازی بازارچهها
به گزارش خبرنگار اقتصادی مفتاح، اعضای اتحادیه گوشت قرمز اصفهان در گرهمایی با خبرنگاران وضعیت بازار و گرانی گوشت قرمز را تشریح کردند. دبیر اتحادیه فروش...
خلبان، مسئول اتفاقات فرودگاه مشهد بود/ مدیرکل فرودگاههای خراسان رضوی مهمان چند ساعته دستگاه قضا
به گزارش مفتاح، مدیرعامل شرکت فرودگاه های کشور با بیان این که مدیرکل فرودگاه های خراسان رضوی چند ساعتی را در خدمت دستگاه قضا بود، گفت: تشخیص یخ زدگی و...
برگزاری پانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت نساجی، ماشین آلات و صنایع وابسته در اصفهان
به گزارش مفتاح، و به نقل از روابط عمومی نمایشگاه بینالمللی اصفهان، پانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت نساجی، ماشین آلات و صنایع وابسته از تاریخ 4 تا....