
مدیر کل هواشناسی استان اصفهان: تنش شدید آبی برای اصفهان مورد انتظار است
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری مفتاح: صبح امروز نشست خبری اداره کل هواشناسی استان با حضور حمیدرضا خورشیدی،مدیرکل هواشناسی استان اصفهان، نوید حاج بابایی، معاون توسعه و پیش بینی و محمد شهباز، معاون فنی و شبکه ایستگاههای هواشناسی و اصحاب رسانه برگزار شد.
*ارتقای ایستگاههای اقلیمشناسی خودکار از ۴ به ۱۷ ایستگاه در استان
در ابتدای این نشست محمد شهباز درخصوص تعداد ایستگاههای هواشناسی موجود و انواع آن گفت: کل ایستگاههای موجود در استان اصفهان ۱۸۴ ایستگاه بوده که ۲۳ عدد آن سینوپتیک است.
وی افزود: این ایستگاهها یا بارانسنجی بوده و یا اقلیمشناسی است. ایستگاههای اقلیمشناسی ۵ پارامتر سمت و سرعت باد، دما، رطوبت و میزان بارش را میسنجد.
شهباز افزود: ایستگاههای سینوپتیک دو نوع است. ایستگاه سینوپتیک تکمیلی و ایستگاه سینوپتیک اصلی.
وی به سایر ایستگاههای هواشناسی اشاره کرد و افزود: ایستگاههایی وجود دارد که برای مقاصد کشاورزی و اطلاعرسانی است این ایستگاهها رطوبت و دمای اعماق خاک را میسنجند.
شهباز تاکید کرد: در چندسال اخیر ایستگاههای اقلیمشناسی خودکار از ۴ به ۱۷ ایستگاه اقلیمشناسی خودکار و ایستگاههای بارانسنجی خودکار نیز از ۲ به۱۶ ایستگاه ارتقا پیدا کرده است.
*اصفهان به سمت خشکسالیهای شدید میرود
در ادامه این نشست حمیدرضا خورشیدی با بیان اینکه اقلیم کشور به ویژه در مناطق مرکزی و استان اصفهان به سمت خشک شدن در حرکت است گفت:بررسیها نشان میدهد اصفهان هم به لحاظ شدت به سمت خشکسالیهای شدید و با دورههای طولانی میرود.
خورشيدي با اشاره به اینکه بارش و تغییر دما از پارامترهای مهم تغییر اقلیم است تاکید کرد: مطالعات دورهای نشان داده است که طی ۵۰ سال اخیر میزان بارشها سالانه یک میلیمتر کاهش و دما ۰/۴درجه افزایش داشته است.
وی افزود: باید توجه داشت هر درجه افزایش دما بین ۶ تا ۷ درصد به توان تبخیر منابع آبی و سدها اضافه میکند.
*میانگین حسابی بارش نسبت به سال قبل ۳۴ درصد کاهش داشته است
خورشیدی تصریح کرد: میانگین حسابی بارش استان ۶۷ میلیمتر نسبت به سال قبل حدود ۳۴ درصد کاهش و نسبت به مقدار بلند مدت ۴۷ درصد کاهش است.
وی افزود:سرچشمه آبی زاینده رود ایستگاه شاخص میزان بارش تاکنون ۵۶۵ میلیمتر سال گذشته ۶۷۴ میلیمتر و بلند مدت ۸۷۳ بوده است. کاهش بارش کمتر از مقدار نرمال در کل حوزه زاینده رود محسوستر از کاهش بارش در ایستگاه شاخص زاینده رود است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اذعان کرد: علی رغم کاهش بارش کمتر از نرمال طی فصل پاییز، طی سالهای اخیر بارش زمستانی در محدوده نرمال دریافت شده است، ولی در سال آبی جاری کاهش بارش هم در فصل پاییز و هم در فصل زمستان بوده است. طی دی و بهمن و اسفند ماه زمستان جاری کمتر از نرمال داشتهاند. نکات مهم سامانه جوی بر روی کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، عمدتاً شمالی بوده و این موضوع سبب شده اکثر مناطق استان به ویژه نیمه جنوب، غرب و مرکز استان بارش قابل ملاحظهای دریافت نشود. حوزه زاینده رود مناطق غربی استان و سرچشمههای آبی زاینده رود کاهش بارش قابل ملاحظه کمتر از مقدار نرمال رقم خورده است. اکثر مناطق استان درگیر خشکسالی بسیار شدید و شدید هستند.
خورشیدی خاطر نشان کرد: دورههای خشکسالی هم طولانیتر گردیده و هم شدت آن افزایش پیدا کرده است. تغییر اقلیم کشور به سمت خشک شدن در حرکت است. به ویژه قسمتهای مرکزی و استان اصفهان به طوری که میزان بارش و تغییر دما از مهمترین پارامترهای موضوع تغییر اقلیم هستند.
وی افزود:بررسی آماری بارشهای ایستگاههای هواشناسی استان اصفهان طی ۶ سال اخیر حاکی از توزیع نامناسب بارش در اکثر مناطق استان بوده به طوری که شرایط بارش نرمال و فراتر از نرمال عمدتاً در مناطقی دیده میشود از منابع آبی استان نبوده و تاثیری محسوس در حجم رواناب به سد زاینده رود نداشته است.
خورشیدی تصریح کرد: طی ۶ سال آبی گذشته در مناطق غربی و سرچشمه های آبی زاینده رود که منبع اصلی تامین آب استان در بخش شرب کشاورزی و صنعت محسوب میگردد بارشهای نرمال به صورت مستمر دریافت نگردیده است. تغییرات اقلیمی محسوس سالهای اخیر در منطقه شامل تغییر نوع بارشها در مناطق ذکر شده( از جامد به مایع تبدیل گشته)، شرایط ذوب زود هنگام برف، کاهش محسوس پوشش برف نسبت به مقدار بلند مدت و افزایش تبخیر و تعرق سطحی اثر نامطلوبی بر منابع آبی استان گذارده است. این شرایط موجب تداوم وضعیت نامناسب بر آبهای زیرزمینی و ماندگاری خشکسالی هیدرولوژی و تشدید شرایط خشکسالی در استان شده است.
*باید به همه هشدارهای سازمان هواشناسی اعتنا کرد
خودشیدی گفت: سازمان هواشناسی بر پایه استانداردهای بینالمللی هشدارها را صادر میکند. از آنجایی که هر یک از هشدارهای زرد نارنجی و قرمز میتواند با بارشهای شدید و ویرانگر همراه باشد باید به همه آنها اعتنا کرد.
*افزایش دمای فراتر از نرمال بین ۱ تا ۲ درجه سانتیگراد فروردین ماه ۱۴۰۴
خورشیدی در ادمه به ذکر نکات قابل توجه در خصوص بارش بهاری اشاره کرد و گفت: بارش بهاری مساعد عمدتاً ازانتهای فروردین، دهه سوم و طی اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ مورد انتظار است.
وی افزود: طی دو هفته ایام نوروز ۱۴۰۴ بارش قابل ملاحظهای در سطح استان انتظار نمیرود و بارشهای محدودی در مناطق غربی وجود دارد.
خورشیدی خاطر نشان کرد: افزایش دمای فراتر از نرمال بین ۱ تا ۲ درجه سانتیگراد فروردین ماه ۱۴۰۴ مورد انتظار است و افزایش دمای قابل توجه طی اواخر اسفند ماه تا اوایل فروردین ماه ۱۴۰۴ خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: با توجه به کاهش بارش کمتر از نرمال در منابع آبی و ذخایر نامناسب آبی و پیش بینی بارش کمتر از نرمال طی بهار ۱۴۰۴ شرایط تنش شدید آبی در منابع آبی استان به ویژه طی ماههای گرم سال مورد انتظار است.
*از ۲۳ اسفند ماه پیش بینی آب و هوای ۱۰ روزه، در پرتال اداره کل هواشناسی استان، بارگذاری میشود
خورشیدی در پایان گفت: برای مدیریت هرچه بهتر سفرهای نوروزی از ۲۳ اسفند ماه پیش بینی آب و هوا ۱۰ روزه در پرتال اداره کل هواشناسی استان و کانالهای اطلاع رسانی این اداره کل بارگذاری میشود و با توجه به وضعیت فصل بهار به طور مرتب درحال به روز رسانی است و از آنجایی که در فصل بهار امکان دارد فاصله تشکیل یک سامانه تا وقوع آن حتی بیشتر از دو ساعت هم طول نکشد از مردم محترم استان اصفهان درخواست میگردد تا به طور مرتب وضعیت آب و هوا از اداره کل هواشناسی استان بررسی کنند چون بسیاری از خسارات جانی و مالی در جادهها ناشی از وقوع شرایط مخرب جوی است.
وی همچنین به شعار روز جهانی هواشناسی در سال ۲۰۲۵ اشاره کرد و گفت: شعار، همه با هم به سوی رفع خلاء هشدارهای سریع هواشناسی بوده است و در نتیجه مشارکت عمومی و حمایت همه جانبه بخش دولتی و خصوصی در جهت همکاری و انتشار هشدار هواشناسی در جامعه در جهت کاهش خطرات احتمالی امری ضروری است.
خبرنگار: منیره فهامی