8:18 1403/05/16

به گزارش پایگاه خبری مفتاح، هر سال اولین هفته ماه اوت هفته تغذیه نوزاد با شیر مادر نامیده می‌شود. موضوع این هفته در سال ۲۰۲۴ «حمایت از همه مادران برای شیردهی نوزادان» تعیین شده است.هر سال از ۱۰ تا ۱۶ مرداد به‌عنوان هفته ترویج تغذیه با شیر مادر شناخته و تلاش می‌شود تا پروتکل‌های مربوط به این حوزه تقویت شود.

 دکتر علی پارسا  معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان به مناسبت "هفته ترویج با شیر مادر و تعدیه نوزادان" در نشست خبری با اصحاب رسانه   با اشاره به شعار سال گفت: شعار امسال حمایت همه جانبه  از تغدیه با شیر مادر است و باید ازاین ظرفیت استفاده کنیم و در جهت ترویج استفاده از شیر مادر کمک کنیم.
او با اشاره به اینکه شیر مادر خصوصیاتی دارد که نادر است و می توان یکی از معجزات الهی است. از بدو تولد نوزاد که به دنیا می اید شیر همراه با آغوز هست که ایمنی کامل ایجاد می کند هر چه کودک بزرگتر می شود و با شیر تغییر می کند تا شش ماهگی همه نیازهای کودک را تامین می کند.

او ادامه داد: شید دهی در حوزه روانی ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد ایجاد می کند و بسیار موثر است. شیر مادر تکامل کننده نوزاد است بر هوش و حافظه و تقویت ان آثرگذار است.
پارسا با اشاره به هزار روز طلایی از ابتدای بارداری تا پایان دو سال شیر دهی گفت: در نظام سلامت به این مدت دوران طلایی گفته می شود که برای نوزاد بسیار حیاتی و خانواده باید توجه ویژه داشته باشند.

این مسئول بهداشت استان توضیح داد: در این روزهای طلایی اگر بارداری موفق طی شده باشد و شیردهی به‌ درستی انجام شود، ۷۰ درصد رشد مغزی کودک، ۴۰ درصد رشد قدی و ۲۵ درصد رشد وزنی مطلوب شکل می‌گیرد و محقق می‌شود. رشد ذهنی کودکی که این روزهای طلایی شیردهی را طی کند در مقایسه با کودکانی که شیر مادر دریافت نکرده‌اند، بیشتر است.

پارسا با بیان اینکه شعار هفته شیر مادر بر چهار محور اساسی قرار دارد، تصریح کرد: محور اول ارتقاء آگاهی جامعه در خصوص چالش‌های موجود در حمایت از ترویج تغذیه با شیر مادر است. محور دوم، توسعه بستر لازم برای دسترسی برابر به تغذیه با شیر مادر است. به این مقوله به‌ مثابه راهکاری نگاه می‌شود که در ازبین‌بردن چالش‌های تغذیه با شیر مادر مؤثر باشد.

او ادامه داد: محور سوم جلب همراهی و حمایت افراد و سازمان‌ها به‌منظور افزایش همکاری و حمایت از تغذیه با شیر مادر است. محور چهارم نیز جلب حمایت و همکاری‌های مربوط به تغذیه با شیر مادر، تمرکز بر گروه‌های آسیب‌پذیر و حمایت آنان برای تغذیه با شیر مادر است.

او با اشاره به تبلیغات سو تدلید کنندگان شیر مصنوعی گفت: در مراکز درمانی و نظام سلامت تبلیغات برای مصرف شیر خشک ممنوع است. در صورت مشاهده برخورد انجام می شود. حتی به بیمارستان ها ابلاغ شده از دریافت هر گونه وسیله تبلیغاتی شرکت های تولید کننده شیر خشک ممنوع است.
معاون فنی مرکز بهداشت استان باورهای نادرست در جامعه در ارتباط با شیر دهی مادر را موثر برای صرف نظر کردن برخی مادران دانست و افزود: تلاش کنیم تا این باورها را اصلاح کنیم. فواید مصرف شیر مادر و تاثیر ان بر نوزادان را به مادران اموزش دهیم.
پارسا در ادامه با تاگید بر حمایت از شیر مادر گفت: باید مادران را کمک کنیم تا بتوانند به فرزنداتشان شیر بدهند و شرایط مطلوب برای انها فراهم شود. 

او با انتقاد از اینکه حمایت از  قانون جوانی جمعیت در بخش های حصوصی  کمرنگ است گفت: در اکثر مراکز این مفاد قانونی  توسط کارفرنایان رعایت نمی شود و برای حل این جالش  پیش بینی خایی انجام شده و قرار است  مداخلاتی انجام شود.

او با اشاره به مواد قانونی جوانی جمعیت گفت: در ماده۲۲ قانون جوانی جنعیت بر تامین مکان مناسب بدای رفع نیاز نوزاد و کودک و مادر باردار جهت استراحت و شیر دهی تاکید شده، در ماده ۱۷ اعطای دور کاری به مادران باردار به مدت ۴ ماه و افزایش دو برابری کمک هزینه اولاد هر ساله به مدت ۵ سال، اختیاری بودن نوبت کاری  شیفت شب برای مادران باردارو شیر ده تا دوسال و برلی پدران یک ماه، ماده ۱۵ قانون عدم جواز تعدیل نیرو کار برای مادران داری ۳ فرزند، مرخصی زایمان به مدت ۹ ماه برای فززند و یک سال برای دو قلو  تا یک سال دیده شده است.

پارسا با اشاره به مراکز مشاوره شیر دهی در مراکز بهداشت استان گفت:  ۳۶ مرکز مشاوره شیر دهی درسطح استان داریم  و در واحدهای بهداشتی و برای تداوم  شیر دهی مادران مشاوره انجام می دهد.


پارسا ادامه داد: یکی دیگر از کارهای تشویقی ما تاسیس بانک شیر در بیمارستان الزهرا است . مادران با اهدا شیر خود به کوذکانی که از شیر مادر محروم هستند می توانند در این امر خیر شرکت کنند. شیر ها  
پاستوریژه می شوند ودر مکان مناسب برای کودکان نگهداری می شوند.

او در ادامه با اشاره به نلاش  برای افزایش تغذیه کودکان با شیر مادر گفت: 3ونیم درشد از کودکان ودکان زیر یک سال از شیرخشک استفاده می‌کنند. از میان ۵۸ هزار و ۸۰۹  کودک زیر یک سال ۲۱۰۹ کودک در استان مجوز دریافت شیر خشک را گرقتند.
بیمارستان هایی که  پروتکل های کودکان را رعایت می کنند مجوز دریافت لوح دوستدارکودک را می گیرند.  ۳۶ بیمارستان لوح دوستدار کودک را دریافت کردند. 

معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان در پایان خاطرنشان کرد: برای ترویج تغذیه با شیر مادر با چالش‌هایی ازجمله تجویز بی‌مورد شیر مصنوعی توسط برخی پزشکان عمومی روبه‌روییم. اجرانشدن قانون ترویج تغذیه با شیر مادر توسط سازمان‌های خصوصی، تبلیغات شیر مصنوعی یا شیرخشک از جانب شرکت‌های واردکننده و توزیع‌کننده و پایین‌بودن اطلاعات کارکنان مراکز مشاوره شیردهی از دیگر مشکلات ما در این عرصه است.

 

مطالب پیشنهادی