10:26 1402/11/12

با تلاش محققان مرکز تحقیقات کشاورزی استان اصفهان صورت گرفت؛ به خودکفایی رسیدن استان اصفهان در تولید هسته اولیه بذر گندم و جو

به گزارش پایگاه خبری مفتاح، دکتر محسن دادار رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به افزایش نیاز انسان به تولید غذا واهمیت آن گفت: برای تامین غذای جمعیت کشورتا سال 1411 میزان تولید غذای کشور باید به  150 میلیون تن و در سال 1430 به 175 میلیون تن باید برسد با افزایش جمعیت، کاهش بارندگی و بالارفتن درجه حرارت در این 40 ساله که حدود 30 میلی متر کاهش بارندگی و 3 درجه حرارت افزایش یافته است، باید این میزان غذا هم تولید کرد.

او با تاکید بر اینکه با توجه به کاهش بارندگی و افزایش دما باید برای تولید این میزان غذا باید ریل گذاری داشته باشیم گفت: با توجه  به این میزان منابع آب وخاک برای افزایش کیفیت منابع غذایی،  باید بهره وری را بالا برد. با نفوذ علم ودانش به بخش کشاورزی بالابردن بهره وری در تولیدات کشاورزی اتفاق خواهد افتاد و این مساله بسیار حائز اهمیت است و برعهده سازمان تحقیقات کشاورزی و آموزش کشاورزی کشور است که بزرگترین مرکز در خاورمیانه است.

 

بنا به گفته دادار مرکز تحقیقات کشاورزی استان اصفهان با 220 نیروکه  90 محقق و هیئت علمی در ان مشغول به کار هستند ادامه داد: محققان در مرکز تحقیقات برای رفع مشکلات در حوزه تولیدات در حال تلاش هستند و تفاوت ما با دانشگاه کشاوری این است که  دانشگاه بر اساس طرح تحقیقاتی آنها پژوهشی است ولی پژوهش محققان ما مساله محور است و معضلی که در بخش کشاورزی است را به کمک بخش اجرا، حل خواهیم کرد و به کمک تولید کنندگان می رویم.

 

بنا به گفته رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان،  مرکز تحقیقات استان اصفهان رتبه سوم را از نظر نیروی انسانی و بیشترین تعداد محقق  را در  9 بخش تحقیقاتی  در کشور دارد. این محققان  عرصه کار  1500 هکتاری که  یکی از پتانسیل های مرکز تحقیقات کشاورزی است، در حال تحقیق وپژوهش هستند. سه ابخوان کاشان، میمه و خوروبیابانک با مساحتی بالغ بر 7 هکتار یکی از داشته های مرکز تحقیقات برای تامین سفره های زیز زمینی با اب باران و تحقیقات است.  

 

اجرا شدن 261 پروژه تحقیقاتی 

دادار با اشاره به اینکه 261 پروژه تحقیقاتی در مرکز تحقیقات در حال اجرا است گفت: نسبت پروژه به محقق در این مرکز  2.5 است و نقش آفرینی محققان در ایجاد تحقیقات کاربردی در سامانه علم سنجی شاخص است. مرکز تحقیقات اصفهان از نظر پایگاه علم سنجی و و اثر سنجی رتبه سوم در کل کشور را دارد.

 

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان به چاپ  133 مقاله از ابتدای سال در مجلات داخلی وخارجی اشاره و اضافه کرد:  مهمترین دستاورد مرکز تحقیقات معرفی هسته های اولیه محصولات استراتژیک گندم، جو، گلرنگ، کلزا، پنبه و سورگوم تشکیل شده است. این هسته ها  برای تولید گونه‌های مقاوم به خشکی و کم آبی وشوری خاک و برای اقلیم های متفاوت بذر تولید می کند و برای رسیدن به این موفقیت، هفت سال تحقیقات انجام شده است.

 

او در ادامه افزود: مرکز تحقیقات کشاورزی در سال زارعی گذشته 12 گونه گندم وجو در سال زراعی جدید ؛ برای آنکه به هسته اولیه آن  دست پیدا کنیم، کشت کردیم و به هسته اولیه بذر گندم وجو رسیدیم. در سال گذشته مرکز تحقیقات بعداز ده سال از نظر میزان تولید هسته‌های اولیه برای کشاورزان به خودکفایی رسید وبالغ بر 100 تن بذر تولید و کل بذر مورد نیاز کشاورزان وشرکت ها در پایگاه ها تولید شد. تولید گندم وجو مقاوم به شرایط اب وهوایی منطقه های مختلف و با توجه شوری خاک و حداقل مصرف آب تولید شد.

 

کاهش آب مصرفی معادل 50 میلیون لیتر با کشت بذرهای تولید شده

دادار کاهش آب مصرفی معادل 50 میلیون لیتر با کشت این گونه بذرها را نتیجه این تحقیقات دانست وافزود: گندم وجو معرفی شده به کشاورزان در هرسال کاهش آب مصرفی قابل توجهی داشته  ومیزان این کاهش معادل یک بار بازگشایی زاینده رود بوده است. کاهش آب مصرفی کشت هفت ساله این بذرها  معدال 9 سال بازگشایی زاینده رود است. این طرح برای پنبه هم کار شده که نسبت به شوری و کم آبی متحمل هستند اما کار شاخص ما در کالای استراتژیک گندم وجو بوده است.

 

او در ادامه معرفی دستاوردهای مرکز تحقیقات مبنی بر تولید بذرهای کم مصرف به بذر خسیل جو اشاره کرد وگفت: افزایش بهره وری درتولید علوفه های کم آب بر در دستورکار قرار گرفت.  به جای تولید علوفه آب بر مثل ذرت علوفه ای که درهرهکتار ده هزار متر مکعب اب مصرف می کند و هر هکتار ذرت علوفه ای 60 تن عملکرد دارد، بذرعلوفه خسیل جو را تولید کردیم که نیاز آبی آن 3 هزار مترمکعب در هر هکتار است و 50 هکتار در هکتار بهره وری دارد و درصد پروتئن ان نسبت به ذرت علوفه ای بیشتر است و به اب کمتری احتیاج دارد. در حال حاضر 10هزار هکتار زیر کشت این بذر رفته است.

دادار در ادامه تاکید کرد: ما ترویج یافته های علمی به کشاورزان بزرگ اصفهان را نشانه رفته ایم و تلاش می کنیم تحقیقات را به مزارع بزرگ ببریم. طرح های تحقیقاتی با همکاری مزرعه داران بزرگ به اجرا در می‌آید و اثرات بسیار بهتری دارد. وقتی کشاورزان ودامداران همراه باشند در اثر بخشی کار بسیار موثراست.

او در ادامه افزود: تحقیقات ما طرح های سفارش محور است ومرکز تحقیقات اعتبار خاصی برای تحقیقات ندارد و 90 درصد بودجه ما صرف پرداخت دستمزد و حقوق می شود و با حداقل اعتبار در حال فعالیت هستیم.

او در خصوص توجه به بخش اقتصادی و اجتماعی برای تولید بذرو تحقیقات  گفت: یک طرح تحقیقاتی 5 سال انجام می شود و میزان بازدهی آن بررسی شده و مشخص شده که یک ریال سرمایه گذاری در بخش تحقیقات کشاوری برابر با 13.3 ریال بازده اقتصای است. نرخ بازده داخلی این تحقیقات 71 درصد است و اثرات قابل توجهی در تولیدات کشاورزی خواهد داشت وباید برای رساندن تحقیقات به کشاورزان و استفاده آنها از آموزش ها و دستاوردهای مرکز تحقیقات تلاش کرد.

 

 

مطالب پیشنهادی