18:38 1403/07/12

به گزارش خبرنگار مفتاح/در نشست خبری معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که به مناسبت روز جهانی و هفته ملی قلب در مجتمع فرهنگی مطبوعاتی اصفهان برگزار شد، دکتر علی پارسا،معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان در ابتدا به شعار امسال(مراقبت از قلب،مراقبت از زندگی) در هفته سلامت قلب اشاره کرد و گفت؛شایع‌ترین علت مرگ در تمام دنیا، در کشور و در استان اصفهان، بیماری‌های قلبی و عروقی است.
وی افزود؛ ۴۰درصد مرگ و میرها مربوط به بیماری ‌های قلبی است و در دنیا سالانه بیش از ۲۰ میلیون مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی وجود دارد که ۸۰ درصد این مرگ ها به دلیل سکته قلبی اتفاق می‌افتد.
دکتر پارسا تاکید کرد که یک سوم مرگ‌های قلبی مرگ زود رس است که زیر ۷۰ سال اتفاق می‌افتد.
دکتر پارسا در ادامه به عوامل خطر دهگانه که بیش‌ترین اثر در بوجود آمدن بیماری‌های قلبی دارند اشاره کرد و گفت؛ این عوامل شامل؛رژیم غذایی ناسالم، چربی خون بالا، فشارخون بالا، چاقی و اضافه وزن، آلودگی هوا، دیابت، کم تحرکی و فعالیت فیزیکی پایین، دود دست دوم، مصرف الکل و ژنتیک و سابقه خانوادگی است.
وی افزود: مردم با شناخت عوامل خطر دهگانه، برای کاهش و کنترل بیماری‌های قلبی و عروقی به رعایت اصول توصیه شده در سبک زندگی خود توجه کنند.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان اذعان کرد؛ هر فرد مسئول سلامت خود است، هر فردی برای تامین سلامت خود باید دو کار اصلی را انجام دهد. اول اینکه، سه عدد فشار خون، قند خون و وزن خود را همیشه بداند، عدد نرمال برای قند خون زیر ۱۰۰ است. فشار خون طبیعی نیز ۱۲ روی ۸ است. وزن نیز باید متناسب با قد بوده و فرد bmi مناسبی داشته باشد.
دومین توصیه این است که عوامل دهگانه که به آن اشاره کردیم بشناسند و برای کاهش و کنترل آن تلاش کنند. علائم خطر را شناخته و به موقع برای درمان اقدام کنند.
دکتر پارسا به آلودگی هوا که یکی از عوامل خطر است اشاره کرد و گفت؛در سطح جهان حدود ۷ میلیون مرگ در اثر آلودگی هوا اتفاق می افتد. ۲۲درصد مرگ و میرها ناشی از سکته قلبی و ۱۵ درصد مرگ و میرها ناشی از سکته مغزی است که هر دو می‌تواند مرتبط با آلودگی هوا باشد.
وی ادامه داد: در سطح استان بیش از یک هزار واحد بهداشتی فعال وجود دارد که یکی از خدمات آنها خطرسنجی قلبی عروقی است که بصورت رایگان به افراد بالای ۱۸ سال ارائه می شود.
دکتر پارسا افزود: در این خطرسنجی وضعیت افراد از جمله وزن، تغذیه، فشار خون، قند و چربی بررسی و عوامل خطرزا ارزیابی و بر اساس آن وضعیت بیماری قلبی فرد اعلام می‌شود.
پارسا به افراد بالای ۱۸ سال توصیه کرد که برای خطرسنجی قلبی و عروقی، سالانه یک بار به واحدهای مراقبتی مراجعه و وضعیت قلب خود را ارزیابی کنند.
معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان تصریح کرد: مشکل ما در پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی، ذائقه مردم است زیرا مردم باید تحریک شوند تا ذائقه خود را تغییر بدهند، از این رو انجام ورزش بخصوص، ورزش ایروبیک، ورزش‌های عضلانی و استفاده از وزنه بصورت ۲ ساعت در هفته برای کنترل بیماری‌های مورد نظر مهم است.
مسئول برنامه و پیشگیری ازبیماری‌های قلبی ،عروقی و دیابت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز گفت: خدمات خطرسنجی قلب در تمام واحدهای مرکز بهداشت استان بصورت رایگان انجام می‌شود و اگر فرد به این بیماری مبتلا باشد تحت مراقبت قرار می‌گیرد.
دکتر رامش حسین خانی افزود: ۶۰ درصد افراد بالای ۳۰ سال استان خطرسنجی قلبی عروقی برایشان انجام شده است. در استان اصفهان سه میلیون و۳۰۰ هزار نفر بالای ۱۸ سال داریم که از این تعداد یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر تست خطرسنجی قلب را انجام داده‌اند. از این تعداد ۶ تا ۷ درصد بیماری قلبی و عروقی ‌شان ثابت شده است که باید از آنها مراقبت بیشتری بعمل آید.
در ادامه این نشست مهندس علی میرجهانیان اظهار کرد: یکی از عوامل بسیار مهم بیماری‌های قلبی عروقی آلودگی هوا است و امسال سال سختی از لحاظ آلودگی هوا در پاییز داریم.
وی همچنین به مقایسه ۶ماهه اول سال ۱۴۰۲ و سال۱۴۰۳ پرداخت و افزود: تعداد روزهای پاک در ۶ ماهه اول امسال، ۱۰ روز و در سال گذشته ۱۲ روز بوده است. این مسئله نشان دهنده این است که امسال آلودگی هوا افزایش داشته است.
وی خاطر نشان کرد: ۱۴ در صد مرگ‌ومیر copd و ۱۵ درصد کل مرگ‌ومیر بزرگسالان بالای ۳۰ سال منتسب به آلودگی هوا بوده است و ۴۰ درصد سرطان ریه و ۱۷ درصد سکته‌های قلبی نیز به علت آلودگی هوا در سال ۱۴۰۲ بوده است و بیشترین سهم تولید آلودگی در استان اصفهان منابع متحرک هستند. 

دکتر پارسا نیز در پایان این نشست به سامانه ۱۹۰ اشاره کرد که مردم می‌توانند شکایات خود در حوزه بهداشت و درمان از جمله؛ گرفتن هزینه بالاتر از تعرفه‌ها، گرفتن زیرمیزی و سایر مشکلات را از طریق این سامانه به گوش مسئولان برسانند.
خبرنگار؛ منیره فهامی

مطالب پیشنهادی