19:02 1403/09/12

چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر برگزار می‌شود استقبال شعرای آئینی، انگیزه اصلی تداوم این کنگره است

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری مفتاح؛ رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان در نشست خبری چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر در ابتدا به آیات اولیه سوره الرحمن اشاره کرد و گفت؛ این آیات بیانگر اولین چیزی است که خداوند متعال بعد از اصل خلقت بیان می‌کند و آن تعلیم بیان است. در واقع بیان، یک معجزه الهی و بزرگی است که خداوند به واسطه آن، قرآن را خلق کرد. سپس به واسطه قرآن، معارفی که قرار بود به دست بشر برسد، تداوم یافت. تاکنون نیز قرآن به عنوان یک معجزه ماندگار قابل دسترس است.
حجت الاسلام عبدالرسول احمدیان در ادامه گفت؛اینکه خداوند، انتقال معارف را از طریق معجزه بیان میسر کرده است، نشان‌دهنده آن است که این نوع از معجزه یک ظرفیت خاص دارد. اگر آن ظرفیت را بشناسیم می‌توانیم به واسطه آن تأثیر جدی و وظیفه‌ای که در انتقال معارف داریم را بازنمایی کنیم.

* مهمترین و تأثیرگذارترین انواع بیان، بیانی است که با هنر شعر آمیخته شود
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان سپس به ذکر انواع بیان پرداخت و افزود: بیان انواع گوناگونی دارد و هرموقع با ابزار هنر تلفیق شود، تبدیل به شعر می‌شود. البته نه اینکه تنها نوع بیان هنری، شعر باشد؛ اما یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین انواع بیان، بیانی است که با هنر شعر آمیخته می‌شود. اگر به گذشته خود دقت کنیم و در مورد حکیمان و بزرگان گذشته مطالعه کنیم، متوجه می‌شویم بسیاری از آن‌ها از ابزار شعر برای انتقال مفاهیم به مخاطبین خود استفاده کرده‌اند که ماندگاری آثار آن‌ها از خواص شعر است.

*شعر ابزاری برای انتقال حکمت است
حجت الاسلام احمدیان افزود؛ بزرگانی چون حکیم ابوالقاسم فروسی، حافظ، سعدی، مولوی و… از ابزار شعر برای انتقال حکمت‌ها و اندیشه‌های نابی که داشتند بهره بردند. چرا ما فردوسی را حکیم می‌نامیم؟ بزرگان ما و اهل علم، اندیشه و فلسفه نیز او را حکیم می‌نامند. چرا شاهنامه به عنوان یک اثر فاخر و تأثیرگذار، ماندگار شده است؟ به این دلیل که فردوسی از یک منبع عظیم به نام حکمت واحادیث برای خلق شاهنامه بهره برده است.
حجت‌الاسلام احمدیان در ادامه شاهنامه را با اصول کافی مقایسه کرد و گفت: عناوین فصول شاهنامه با فصول اصول کافی هماهنگ است. اولین بحثی که در اصول کافی مطرح می‌شود، جنود عقل و جهل است. فردوسی نیز شاهنامه را با جنگ عقل و جهل آغاز می‌کند. این نشان‌دهنده آن است که شعرای بزرگ ما چقدر از معارف دینی و انس با آن‌ها برای خلق آثار خود بهره برده‌اند.

*استفاده از متون دینی در اشعار، سفارش رهبری به شعرا است
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان افزود: مقام معظم رهبری نیز در محافل شعری به شعرا توصیه می‌کنند که از کتاب‌های منبع دینی همچون قرآن، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه و… انس گرفته و با آن‌ها آشنا شوند تا بتوانند معارفشان را در قالب شعر بیان کنند.
وی افزود: ما در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان به واسطه وظیفه تبلیغی خود در خصوص انتقال معارف ناب اسلامی به مخاطبین، دست مدد به سوی شعرا دراز کردیم تا بتوانیم با کمک آن‌ها، این وظیفه خطیر را به انجام برسانیم و یک هم‌افزایی در تبلیغ دین ایجاد کنیم. آغاز این حرکت در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با شکل‌گیری کنگره ملی شعر حضرت مادر انجام گرفت. چهارسال قبل اولین کنگره برگزار شد و مورد استقبال شعرای آئینی در سراسر ایران اسلامی قرار گرفت.
وی تأکید کرد: به اذعان و اعتراف متخصصین و پیشکسوتان این عرصه، همچون استاد عباس شاهزیدی، کنگره ملی شعر حضرت مادر یکی از کنگره‌های بسیار خوب و پراستقبالی به‌شمار می‌رود که جان گرفته و مورد استقبال شعرا است. همین دلگرمی و استقبال موجب شد هرساله آن را تکرار کنیم. استقبال شعرا و مخاطبین، انگیزه اصلی ما برای تداوم و برگزاری هرساله این کنگره است.
حجت‌الاسلام احمدیان گفت: کنگره ملی شعر حضرت مادر با محوریت حضرت زهرا (س) شکل گرفته است و حول شخصیت ایشان فعالیت می‌کند. چاپ اشعار هر کنگره به صورت تخصصی در قالب یک کتاب و دیوان تخصصی، موجب شد تا هر کنگره، محورهای تخصصی خودش را داشته باشد. در کنگره چهارم نیز سه محور به عنوان محورهای اصلی همایش انتخاب شد.

* چهارمین کنگره ملی شعرحضرت مادر سه محور اصلی دارد

حجت الاسلام احمدیان در ادامه به بیان محورهای اصلی چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر اشاره کرد؛ محور اول خانواده فاطمی است؛ اینکه ما بتوانیم با استفاده از ظرفیت سیره و سلوک حضرت زهرا (س) و ابزار شعر در راستای تحکیم و غنای معارف خانواده‌ها و ترویج سبک زندگی فاطمی (س) قدم برداریم‌.

محور دوم، به حضرت زینب (س)؛ تجلی عشق و صبر اختصاص پیدا کرده است که یکی از مادران نمونه تاریخ هستند.
بخش سوم، بخش ویژه کنگره چهارم نیز به واسطه اقتضائات زمان طراحی شده و به موضوع استکبارستیزی و حمایت از جبهه مقاومت با عنوان نقش مادران در تربیت مجاهدان می‌پردازد.

*رونمایی از کتاب اشعار برگزیده سومین کنگره، در اختتامیه کنگره چهارم
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان افزود؛ امیدواریم در این محور هم با کمک شعرای آئینی و انقلابی، دین و وظیفه خود را در مقابل مظلومان عالم به انجام برسانیم. لازم به ذکر است هر ساله، اشعار برگزیده کنگره‌های پیشین در کنگره سال بعد و در قالب کتاب رونمایی می‌شوند. در همین خصوص اشعار کنگره سوم نیز در قالب یک کتاب تدوین شده که در اختتامیه کنگره چهارم رونمایی خواهد شد.
وی در ادامه از مشارکت سازمان‌ها و مجموعه‌هایی در برپایی این کنگره تشکر کرد و افزود؛ سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان، فرهنگسرای بانوان آفتاب، مجموعه شعر آئینی انگور، مجموعه قلمستان، معاونت مهر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم از جمله مراکزی هستند که ما را در برپایی این کنگره یاری کرده‌اند.

*سال گذشته ۷۰۰ اثر به دبیرخانه کنگره ارسال شد
در ادامه این نشست خبری مهدی پایون، دبیر اجرایی چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر با بیان میزان مشارکت شعرا در سال‌های گذشته بیان کرد: در سال نخست برگزاری این کنگره، حدود ۵۰ نفر از شعرای آئینی کشور در آن شرکت داشتند که در سال دوم این تعداد به ۱۰۰ نفر رسید. در سال گذشته ۷۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال شد و ۱۴۰ نفر از شعرای شاخص از استان‌هایی چون مشهد مقدس و خوزستان در این کنگره شرکت داشتند. امسال نیز تاکنون نیز حدود ۱۰۰ نفر از شعرای آئینی در کنگره چهارم شرکت کرده‌اند.
پایون افزود؛ امسال یک بخش ویژه از لحاظ اهدای جوایز داریم که با توجه به مسائل روز است و بخش دوم به نام حضرت زینب(س) است.
دبیر اجرایی کنگره اضافه کرد؛ لازم به ذکر است ارسال شعر با محوریت آن حضرت در روند داوری بهتر دیده می‌شود. همه‌ساله، نیمی از آمار برگزیدگان به خانم‌ها اختصاص دارد و نقش شعرای زن در کنگره‌های گذشته نیز پررنگ بوده‌است.
وی توضیح داد: امسال فراخوان چهارمین کنگره ملی شعر حضرت مادر از شهادت حضرت زهرا (س) آغاز شده و در سالروز ولادت ایشان، دوم دی‌ماه، اختتامیه و اهدای جوایز انجام می‌شود. مهلت ارسال آثار نیز تا ۲۵ آذرماه و از طریق سایتwww.Morsalat.ir امکان‌پذیر است.

*دعوت تعدادی از شعرای کشوری به مراسم اختتامیه چهارمین کنگره
مهدی پایون در ادامه گفت؛ بنا داریم در کنگره امسال با مشارکت معاونت مهر دفتر تبلیغات اسلامی قم، تعدادی از شعرای کشوری را به مراسم اختتامیه دعوت کنیم تا از شعرخوانی آنان نیز بهره ببریم. شهرداری اصفهان، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه هنری و زیرمجموعه‌های دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان همچون مؤسسه‌های آموزش عالی حوزوی علامه مجلسی (ره) و بانو مجتهده امین (ره) نیز هرساله مشارکت خوبی در برپایی این کنگره داشته‌اند.

*انسان در قالب شعر راحت‌تر می‌تواند احساساتش را بیان کند
در پایان این نشست خبری خانم دکتر صالحی‌مهر، رئیس اداره خانواده و بانوان شهرداری اصفهان گفت: انسان در میان سایر مخلوقات خداوند تنها مخلوقی است که به قدرت نطق مجهز شده است. انسان‌ها امیال، آرزوها، هیجانات و… را در قالب نطق و کلام ارائه می‌کنند که ممکن است گاه در قالب نوشته‌های منطقی و استدلالی و گاه در قالب شعر باشد. از آنجا که شعر از بند استدلال رهاست، انسان در آن قالب راحت‌تر می‌تواند احساساتش را بیان کند.
وی افزود؛ مادامی که زن به عنوان یک انسان در جایگاه مادر قرار می‌گیرد، به سبب خصوصیات عاطفی و فکری خاصی که دارد می‌تواند خالق مفاهیم زیبایی باشد. مفاهیمی که شاید برخی از آن‌ها در قالب الفاظ و استدلال قابل بیان نباشند. به نظر می‌رسد زبان شعر که زبان خلاق، با احساس و لطیف است، می‌تواند این مفاهیم را گویاتر بیان کند.
دکتر صالحی‌مهر تصريح کرد: ما به عنوان نماینده شهرداری اصفهان و اداره خانواده و بانوان بر خود فرض می‌دانیم که در طول سال، قدردان وجود بانوان و مادران باشیم. کنگره ملی شعر حضرت مادر، ابتکار زیبای دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان بوده است که ما برای فراهم آوردن بستر علمی و فنی آن از این سازمان تشکر می‌کنیم.
خبرنگار؛ منیره فهامی

مطالب پیشنهادی